PREDSEDNIK BRAZILA VEĆ ZAPLAŠIO CELU PLANETU: Bolsonaro najavljuje auto-put kroz Amazon!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSEDNIK BRAZILA VEĆ ZAPLAŠIO CELU PLANETU: Bolsonaro najavljuje auto-put kroz Amazon!

Novi brazilski predsednik Žair Bolsonaro najavio je izgradnju auto-puta kroz Amazon, najveću svetsku prašumu poznatu kao pluća planete, jer smtara da zemlji ne trebaju tolike zaštićene prirodne zone

Bolsonaro Amazon, čije se dve trećine nalaze na području Brazila, smatra ekonomskim balastom. On je poručio da "previše zaštićenih prirodnih područja šteti ekonomskom razvoju".

Zato Bolsonaro razmišlja o izgradnji auto-puta kroz Amazon i zabrani ulaska u zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << međunarodnim zelenim udruženjima poput "Grinpisa", pa i o ukidanju brazilskog Ministarstva ekologije.

Politički analitičari procenjuju da su Brazilci iscrpljeni korupcijom, rastom nasilja i lošom ekonomijom, a Bolsonaro ih je pridobio kada je obećao da će rešiti baš te probleme. On je obećao da će zadržati Brazil u Pariskom sporazumu o klimi, ali najava gradnje auto-puta kroz Amazon ne sluti ne dobro, procenjuju organizacije koje se bave zaštitom prirode.

Brazil: Bolsonaro plans threaten Amazon, say experts https://t.co/QgZiLFJ7Ew pic.twitter.com/HaNdlzjjmL

— News UK (@NewsUK8) October 31, 2018

Planovi novoizabranog predsednika za industrijalizaciju Amazona su u korelaciji sa brazilskim i međunarodnim poljoprivrednim i rudarskim biznisom i izazvaće uništenje najveće prašume na planeti, a samim tim i katastrofu za globalnu klimu, tvrde ekolozi.

- Mislim da idemo ka vrlo mračnom periodu u istoriji Brazila - smatra klimatski istraživač na Univerzitetu u Sao Paolu Paulo Artakso ističe da je izbor Bolsonara za predsednika najgore što se moglo desiti kada je reč o zaštiti životne sredine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.