Izvor: Telegraf.rs, 16.Feb.2013, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRE 140 GODINA: Radoje Domanović rođen na današnji dan

Utemeljivač alegorično-satirične pripovetke oštro je u svojim delima prikazivao vlastodršce, koje je smatrao korumpiranim i brutalnim, ali i lažno rodoljublje i servilno građanstvo. Dela koja je ostavio za sobom su satirične pripovetke "Stradija", "Vođa", "Danga", "Mrtvo more", "Kraljević Marko po drugi put među Srbima"

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Na današnji dan pre 140 godina rođen prvi pravi srpski satiričar Radoje Domanović

Izvor: NaDlanu.com, 16.Feb.2013

Radoje Domanović je bio srpski satirični pripovedač iza koga su ostale pripovetke čija misao i duh žive i u današnja vremena. Kao najznačajnije izdvajaju se: Vođa, Danga, Stradija, Mrtvo more, Kraljević Marko po drugi put među Srbima i Razmišljanje jednog običnog srpskog vola...Radoje Domanović...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.