POVREĐENA 23 VOJNIKA KFORA, NOVE PRETNJE SRBIMA

Izvor: Kurir, 29.Nov.2011, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POVREĐENA 23 VOJNIKA KFORA, NOVE PRETNJE SRBIMA

Komanda misije najavila da će njeni vojnici odgovarati svim srazmernim sredstvima u budućim situacijama

PRIŠTINA - U akciji Kfora na uklanjanju barikade na Jagnjenici povređena su 23 vojnika, saopštila je u ponedeljak veče komanda te misije i najavila da će njeni vojnici odgovarati svim srazmernim sredstvima u budućim situacijama.

"Jutrošnja operacija uklanjanja barikade koju je izveo Kfor, išla je po planu. Kfor je sprovodio svoj mandat ponovnog uspostavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << slobode kretanja. Operacija je bila uspešna i obavljena je bez nasilja prema demonstrantima", navedeno je u saopštenju.

Kasnije, kako se tvrdi u saopštenju, demonstranti su napali Kfor i naneli povrede vojnicima.

"Demonstrantni su malim vatrenim oružjem zapucali na vojnike Kfora, pri čemu su dva vojnika ranjena", ističe se u saopštenju.

Kfor tvrdi da se "demonstranti još koriste nasiljem" i da "koriste eksplozivne naprave i molotovljeve koktele protiv Kfora".

"Do sada je nasilje rezultiralo sa još 23 povređena vojnika tokom kasnog podneva i večeri. Demonstranti se nikako ne mogu nazivati mirnim demonstrantima, već nasilnim i kriminalnim", kaže Kfor u saopštenju.

"Do sada je Kfor koristio samo biber-sprej, suzavac, gumene metke i vodene topove. Međutim, u situacijama kada je život ugrožen, kao u ovim, vojnici Kfora će odgovoriti svim srazmernim sredstvima", upozorio je Kfor.

Misija Kfora, navodi se u saopštenju, treba da doprinosi bezbednom okruženju na Kosovu, što uključuje slobodu kretanja, u skladu sa svojim mandatom na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"Svaka akcija koja ugrožava bezbedno okruženje i bilo čiji život je neprihvatljiva. Kfor će preduzeti sve odgovarajuće mere da osigura bezbednost svih ljudi na Kosovu, ali i svojih vojnika", navedeno je u saopštenju komande Kfora.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kfor zapretio Srbima

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2011

U akciji Kfora na uklanjanju barikade na Jagnjenici povređena su 23 vojnika, saopštila je kasno večeras komanda te misije i najavila da će njeni vojnici ubuduće odgovarati svim srazmernim sredstvima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

KFOR: Operacija u Jagnjenici išla po planu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Nov.2011

Operacija uklanjanja barikade koju je izveo KFOR u ponedeljak, išla je po planu, saopšteno je iz ove misije. "KFOR je sprovodio svoj mandat ponovnog uspostavljanja slobode kretanja za sve. Operacija je bila uspešna i obavljena je bez nasilja prema demonstrantima. Kasnije su demonstranti napali...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.