POVLAČENJE KFORA IZ GRAČANICE NE ZABRINJAVA, ČUVAĆE JE SRBI

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POVLAČENJE KFORA IZ GRAČANICE NE ZABRINJAVA, ČUVAĆE JE SRBI

KOSOVSKA MITROVICA - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da to što Kfor više neće čuvati manastir Gračanicu nije toliko zabrinjavajuće kao kada bi pripadnici te misije prestali da obezbeđuju manastire koji nisu u srpskom okruženju.

"Svako smanjivanje i povlačenje vojnika Kfora na Kosovu izaziva zabrinutost u sredinama gde se to dešava", rekao je Ivanović .

Povlačenje Kfora u slučaju manastira Gračanica nije toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zabrinjavajuće jer se manistir nalazi u sred srpske enklave sa 20.000 Srba oko njega, kazao je Ivanović.

Ivanović je ocenio da nije toliko problematično ni to što će čuvanje preuzeti Kosovska policija jer će to biti Srbi.

"To je bezbolnije nego da se povlačenje Kfora dogodi oko manstira koji su stvarno ugroženi - Devič, Gorioč, Budisavci ili Arhangeli", kazao je Ivanović.

Državni sekretar je apelovao na Kfor da u tim sredinama zadrži vojnike i tu dodatno rasporedi one pripadnike Kfora koje povlači iz Gračanice. Kfor je juče saopštio da će manastir Gračanicu ubuduće obezbeđivati Kosovska policija.

Taj manastir će, po odluci NATO-a, biti prvi objekat u procesu prenosa nadležnosti Kfora na Kosovsku policiju. NATO je 9. jula doneo odluku da preda u nadležnost Kosovskoj policiji vodeću ulogu u obezbeđivanju odabranih "objekata pod oznakom specijalan status", a koje još čuvaju snage Kfora.

Pod neposrednom zaštitom Kfora su manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijasršija, Sveti arhangeli, Gorioč, Devič, Zočiste, Budisavci i Sokolica.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanović: Povlačenje Kfora iz Gračanice ne zabrinjava puno

Izvor: Blic, 05.Avg.2010

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da to što Kfor više neće čuvati manastir Gračanicu nije toliko zabrinjavajuće kao kada bi pripadnici te misije prestali da obezbeđuju manastire koji nisu u srpskom okruženju..."Svako smanjivanje i povlačenje...

Nastavak na Blic...

Ivanović: Gračanicu će čuvati Srbi

Izvor: Glas javnosti, 06.Avg.2010, 07:31

KOSOVSKA MITROVICA - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da to što Kfor više neće čuvati manastir Gračanicu nije toliko zabrinjavajuće kao kada bi pripadnici te misije prestali da obezbeđuju manastire koji nisu u srpskom okruženju..."Svako smanjivanje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.