Izvor: B92, 09.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POVECAN PRITISAK ZA ISPORUCIVANJE OPTUZENIH TRIBUNALU

Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte u sredu je od medjunarodne zajednice zatrazila da izvrsi konkretan pritisak radi isporucivanja svih optuzenih Tribunalu, dodavsi da je stigla u SAD kao bi sa americkim vlastima raspravljala o zahtevima zrtava, sto znaci da ocekuje da "Milosevic i optuzeni za zlocine u Vukovaru i Dubrovniku budu isporuceni Hagu". "Sada zaista trazim da medjunarodna zajednica izvrsi konkretan pritisak radi isporucivanja svih begunaca, kao i Slobodana Milosevica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tribunalu", rekla je Del Ponteova na konferenciji za novinare u Vasingtonu, nakon sastanka sa americkim drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom. Kako prenosi Srna, ona je odbila mogucnost da se Milosevicu sudi u Beogradu pod jurisdikcijom Tribunala, posto "ne moze da zamisli da bi Miloseviceve zrtve mogle da svedoce u Beogradu".

Portparol Stejt dipartmenta Ricard Baucer rekao je da su se Pauel i Karla del Ponte usaglasili da je znacajno odrediti vremenski okvir za Milosevicevo isporucivanje Hagu. "Pauel je jasno stavio do znanja da ce SAD nastaviti sa vrsenjem pritiska na SRJ u vezi sa saradnjom sa Tribunalom, posebno u vezi sa Milosevicem", izjavio je Baucer. On je dodao da "SAD nisu videle veci napredak od proslomesecne certifikacije donatorske konferencije za SRJ od strane drzavnog sekretara".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.