POMEN U DOBROVOLJAČKOJ BEZ INCIDENATA

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POMEN U DOBROVOLJAČKOJ BEZ INCIDENATA

SARAJEVO - Godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeležena je bez incidenata.

SARAJEVO - Godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeležena je  bez incidenata.

Odbor Vlade RS za obeležavanje značajnih istorijskih događaja najavio je prošle sedmice policiji u Sarajevu okupljanje povodom obeležavanja 19. godišnjice stradanja vojnika JNA.

Oko stotinak osoba, članovi porodica stradalih i pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Odbora Vlade RS, položilo je danas cveće na mestu stradanja vojnika i upalilo sveće, uz jake policijske snage MUP-a Kantona Sarajevo.

Programom ceremonije predviđeno je da u crkvi u Istočnom Sarajevu danas bude služen parastos stradalim pripadnicima JNA.

Prošle godine su porodice ubijenih prvi put održale komemorativni skup u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja, sa jakom policijskom zaštitom. Kako je za Avaz kazao predsednik "Zelenih beretki" Muhamed Švrakić, "patrioti Bosne i Hercegovine će se u istoj ulici okupiti danas, ali u popodnevnim satima".

"Mi bismo njihov skup pozdravili kada bi ga organizovala neka nevladina organizacija ili majke i očevi poginulih vojnika, ali to organizuje delegacija Vlade RS", rekao je Švrakić tvrdeći da je u ovom slučaju reč o provokaciji.

U Dobrovoljačkoj ulici su u maju 1992. godine, na početku rata u BiH u sukobima između Teritorijalne odbrane BiH i JNA ubijeni vojnici bivše jugoslovenske vojske, koji su bili srpske nacionalnosti. Konačni broj ubijenih nikada nije zvanično utvrđen, a mediji u svojim izveštajima navode broj ubijenih koji varira između sedam i 42. Srbija je raspisala poternicu za 19 državljana BiH osumnjičenih za ovaj zločin. Među osobama s poternice su bivši visoki politički i vojni zvaničnici: Ejup Ganić, Stjepan Kljujić, Zaim Backović, Jovan Divjak, Hasan Efendić i drugi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.