POLICAJCI IZ SRBIJE PRVI PUT U BUDVI, HERCEG NOVOM I ISTRI

Izvor: Kurir, 12.Jul.2011, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICAJCI IZ SRBIJE PRVI PUT U BUDVI, HERCEG NOVOM I ISTRI

BEOGRAD- Na crnogorskom i hrvatskom primorju u ovogodišnjoj sezoni o bezbednosti turista i sprečavanju svih oblika kriminala brinuće, prvi put, i policajci iz Srbije, čime će biti unapređena i do sada dobra saradnja srpske sa policijama tih država.

Dva policijaca iz Srbije biće angažovani u Budvi i Herceg Novom, a jedan je na hrvatskom primorju, u Istri, gde se već nalaze i policajci iz Nemačke, Austrije i Slovenije.

Dolazak policajaca iz države čiji građani letuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Hrvatskoj se sprovodi u okviru projekta "Sigurna turištička sezona", usmerenog ka većoj bezbednosti i sigurnosti.

Na područje Policijske uprave dubrovačko-neretvanske raspoređena su dva francuska policajca, a tu su, kako je objavljeno na internet stranici te policijske uprave, i dvojica službenika Interpola.

Dvojica policajaca iz Češke borave na području Šibenika i Vodica, koji će, takođe, kao i kolege "kroz neposrednu komunikaciju i saradnju s turistima pomagati strancima u kontaktu i prilikom intervencija u svim linijama rada hrvatske policije".

Raspoređivanje policaja iz stranih država na crnogorskom i hrvatskom primorju odvija se uz prethodno potpisane međunarodne protokole i sporazume, što je srpska policija uradila sa kolegama iz Crne Gore i Hrvatske.

U Beogradu su danas direktor srpske policije Milorad Veljović i direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović potpisali su Protokol kojim je predviđeno da tokom turističke sezone dvojica srpskih policajaca budu angažovana u Budvi i Herceg Novom.

Potpisivanju protokola o saradnji u turističkoj sezoni prisustvovao je zamenik premijera i ministar unutrasnjih poslova Ivica Dačić koji je precizirao da će dvojica srpski policajaca biti angažovani u Budvi i Herceg Novom do 31. avgusta

Dačih je istakao da će njihov zadatak biti da zajedno sa crnogorskim kolegama održavaju javni red i mir i obavljaju poslove iz delatnosti kriminalističke policije.

On je istakao i da je potpisivanje protokola u interesu građana obe države i da je u skladu sa praksom koju primenjuju države članice Evropske Unije.

Zadatak dvojice srpskih policajaca u Crnoj Gori biće i da zajedno sa crnogorskim kolegama vrše nadzor bezbednosno interesantnih oosba i kriminalnih grupa.

Oni neće moći samostalno sprovoditi profesionalne obaveze, odnosno hapsiti osumnjičene već će to raditi zajedno, u skladu sa ovlašćenjima sa crnogorskim kolegama.

U Istri, kako je saopšteno početkom meseca, policajci iz Nemačke i Slovenije patroliraće u svojim službenim uniformama bez oružja, dok je nošenje oružja omogućeno samo policajcima iz Austrije na osnovu sporazuma policija dve države.

Službenik kriminalističke policije iz Srbije učestvovaće u sprečavanju kriminala, pre svega, složenih oblika organizovanog međunarodnog kriminala, kao što su trgovina ljudima, ropstvo i prostitucija, navela je tada istarska policija.

Slovenija i Srbija pristupile su projektu na konferenciji šefova policija država održanom u maju u turističkom mestu Valbandon kod Pule, kada su potpisani i memorandumi.

Srpska policija je zainteresovana da pošalje svoje pripadnike i u druge države, poput Grčke gde tokom leta borave naši turisti, ali je, kako je prethodno objasnio Dačić, glavni problem u toj oblasti što policajce tokom turističke sezone razmenjuju države članice EU.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.