POČINJE HANUKA - JEVREJSKI PRAZNIK SVETLOSTI (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Dec.2019, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE HANUKA - JEVREJSKI PRAZNIK SVETLOSTI (VIDEO)

Hanuka traje osam dana i noći.

Sa zalaskom sunca, počinje jevrejski praznik svetlosti Hanuka ili Hag haurim, praznik slobode i svetlosti. Svečanost traje osam dana i za to vreme u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Hanuka proslavlja pobedu Jevreja Makabejaca nad paganskom grčko-asirijskom vojskom, kao i posvećenje Drugog Hrama, oskrnavljenog tokom okupacije Jerusalima. To je proslava jevrejskog nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << preživljavanja i ponovne uspostave verskih sloboda.

Hanuka je i praznik svetlosti i traje osam dana i noći.

U znak sećanja na sva čuda koja su se desila, koristi se poseban osmokraki svečnjak "Menora za Hanuku".

Prve noći praznika pali se prva svećica, a svake naredne još po jedna. Na taj način, poslednjeg dana praznika gore svih osam svećica, simbolizujući osam dana i noći neprekidnog gorenja ulja u Hramu po pobedi Makabejaca.

Paljenje svećica u svećnjaku predstavlja centralni čin celokupne proslave.

Hanuka je veseli praznik, posebno za decu.

Tradicionalna hrana za Hanuku je pržena i pripremljena sa dosta ulja, a jedu se i posebne krofne.

Običaj davanja novca deci za Hanuku, danas je u mnogim jevrejskim porodicama prerastao u običaj deljenja poklona. Deca dobijaju poklone svih osam dana i to gradirano – od manjeg ka većem, na radost onih koji primaju i onih koji daruju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.