PKS: Omogućiti izvoz lekova u Albaniju

Izvor: RTS, 25.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Omogućiti izvoz lekova u Albaniju

Privredna komora Srbije pozvala je ministarstva da preduzmu ekonomske i diplomatske mere da bi proizvođači iz Srbije ponovo mogli da izvoze lekove u Albaniju.

Novi Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima koji je početkom septembra stupio na snagu u Albaniji, diskriminiše proizvođače lekova sa Balkana, ocenili su članovi Grupacije proizvođača lekova PKS, prenosi Beta.

Kao uslov da bi se lek proizveden na Balkanu, registrovao za promet u Albaniji, potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da pored registracije u domicilnoj državi, bude registrovan i u jednoj od zemalja EU.

Zakon postavlja barijere u suprotnosti sa CEFTA sporazumom o slobodnoj trgovini u regionu, Sporazumom o tehničkim preprekama u trgovini Svetske trgovinske organizacije, kao i suprotno ratifikovanim sporazumima Srbije i Albanije, koje su istovremeno i potpisnice CEFTA.

Albanskim zakonom su posebno pogođeni proizvođači lekova iz Srbije, mada su propisi Srbije kojim je regulisana oblast registracije lekova potpuno usklađeni sa propisima i zahtevima EU.

Svi proizvođači iz Srbije koji izvoze lekove u Albaniju, poseduju sertifikat EU o dobroj proizvođačkoj praksi (GMP) i ostalu dokumentaciju potrebnu za registraciju lekova u skladu s regulativom EU, tako da nema osnova da im se postavljaju dodatni uslovi, smatra PKS.

Trenutno je u Albaniji registrovano oko 110 lekova proizvođača iz Srbije, a 19 je u postupku registracije. U Albaniji se godišnje proda lekova za 135 miliona evra, a domaća proizvodnja zadovoljava osam do devet procenata tražnje.

Srpski proizvođači na albanskom tržištu učestvuju sa četiri miliona evra, sa tendencijom stalnog rasta. Novim propisima Albanije najviše su ugroženi "Hemofarm" i "Galenika".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.