PIROTSKI KAČKAVALJ USKORO ZAŠTIĆEN

Izvor: Kurir, 03.Dec.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIROTSKI KAČKAVALJ USKORO ZAŠTIĆEN

PIROT - Opština Pirot je u saradnji sa USAID Agrobiznis projektom uradila Elaborat za zaštitu geografskog porekla pirotskog kačkavalja i početkom septembra ga predala Zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Pirot Vesna Lazarević izjavila je agenciji Beta da su na ovaj korak bili prinuđeni jer se na tržištu pojavio veliki broj proizvođača koji su na svoje proizvode stavljali etiketu pirotski kačkavalj iako proizvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nisu sa tog podneblja.

- Opština Pirot je podršku za zaštitu geografskog porekla dobila od USAID Agobiznis projekta i zajedno sa njima smo finansirali ceo projekat zaštite. Do sada nas je sve to koštalo oko 5.000 evra - navela je ona.

Prema njenim rečima, elaboratom je predviđena zaštita geografskog porekla kačkavalja od kravljeg mleka, pošto ovčijeg mleka zbog smanjenja stočnog fonda u ovčarstvu, u otkupu više nema.

- Zaštita geografskog porekla ne treba da bude samo slovo na papiru, već treba da ima ekonomsko opravdanje. Zato su se i vlasnici četiri mini mlekare koje proizvode pirotski kačkavalj izjasnili upravo za zaštutu pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka jer samo njega i proizvode - kazala je ona.

Lazarevićeva napominje da će pirotski kačkavalj moći da se proizvodi samo na području pirotske opštine i od mleka sa ovog područja.

- Od zaštite geografskog porekla očekujemo da pirotski kačkavalj osvoji i nova tržišta, u prvom redu inostrana. Srbija je potpisnicima Lisabonske konvencije koja omogućava da se proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom priznaje u još 25 zemalja Evrope - istakla je ona.

Ona je precizirala da to konkretno znači i direktan izvoz u te zemlje, što je cilj zaštite, dodajući da iskustva govore da se regije koje imaju proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, mnogo brže razvijaju od onih koje takve proizvode nemaju.

Iz pirotskog kraja je nekada samo za izvoz odlazilo godišnje i do 30 vagona kačkavalja. Godinama je ta proizvodnja smanjivana jer se smanjivao i broj ovaca a izvoza kačkavalja nema više od dve decenije.

U pirotskoj opštini četiri proizvođača proizvedu godišnje oko 200 tona kačkavalja, što je daleko manje od nekadašnje proizvodnje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.