PETRIČ: BIH SE MOŽE RASPASTI

Izvor: Kurir, 25.Jan.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PETRIČ: BIH SE MOŽE RASPASTI

Treba završiti uspostavljanje neophodnih državnih institucija i omogućiti im normalno funkcionisanje

SARAJEVO – Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič upozorio je da se BiH može raspasti ako njene institucije ne budu funkcionisale.

Prema njegovim rečima, zato treba završiti uspostavljanje neophodnih državnih institucija i omogućiti im normalno funkcionisanje.

Povodom izjave njegovog kolege Pedija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Ešdauna da je separatizam iz RS pretnja opstanku države, Petrič je rekao da je u tom slučaju regionalni kontekst važan.

Mislim da je Beogradu postalo jasno da, šta god RS negativno radi prema državi BiH, to će imati negativan uticaj na aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji”, rekao je Petrič za „Dnevni avaz”.

On je ocenio da situacija u BiH poslednjih godina ide unazad i ističe da je međunarodna zajednica predugo u BiH bez prenošenja odgovornosti, na snažniji način, na lokalne vlasti, i puštajući neke od njih da se previše igraju, umesto da se ozbiljno bave politikom.

Petrič je kazao i „da pažnja EU slabi”.

„Može biti slučajnost, ali od kada je propao referendum u EU, u Francuskoj i Holandiji 2005. i 2006., vidimo sve manje interesa za jugoistočnu Evropu, za takozvani zapadni Balkan”, naveo je on. Prema njegovim rečima, to predstavlja veliki problem naročito za nezavršene i slabe države poput BiH, gde je još interes za entitete jači od interesa za državu.

Povodom najave RS o oduzimanju nadležnosti Sudu i Tužilaštvu BiH, Petrič je rekao da je veliki problem kada se neko dostignuće pokušava poništiti, naročito u ovako osetljivoj oblasti.

„EU treba jasno da kaže, izvan svake sumnje, da se evropski standardi narušavaju i da se to ne sme dozvoliti. BiH će biti decentralizovana i to nije problem, ali neke stvari moraju biti zajedničke, poput sigurnosne službe, sudstva, i institucija koje rade na približavanju Evropskoj uniji”, istakao je Petrič.

On smatra da nova vlada BiH treba da demonstrira volju cele države da se pridruži EU.

„Sada EU ima toliko unutrašnjih problema da BiH mora postati aktivnija u demonstriranju volje da se pridruži Uniji”, kazao je Petrič.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.