Izvor: B92, 06.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PERISIC: ZA KRIZU NA JUGU SRBIJE ODGOVORNA BIVSA VLAST

Predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Momcilo Perisic u sredu je optuzio prethodnu vlast da je odgovorna za krizu u regionu Preseva i Bujanovca, ali i sadasnju vlast, jer "nije izgradila preventivni sistem, zaokupljena izborima i kadrovanjem". Perisic je na konferenciji za novinare rekao da se u obilasku podrucja Bujanovca i Preseva uverio da su jedinice vojske i policije borbeno spremne, ali i da su naoruzani Albanci prodrli u zonu kopnene bezbednosti na administrativnoj granici Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Kosova i da su "osvojili" sedam tamosnjih sela sa pretezno albanskim zivljem. Predsednik PDS je ocenio da je cilj albanskih "gerilaca" da izazovu reakciju jugoslovenske vojske i policije kako bi pred medjunarodnom zajednicom za krivce bili "ponovo proglaseni nasi organi". On je dodao da se "to ne sme desiti" i pozdravio izjavu predsednika SRJ Vojislava Kostunice da "nam nisu potrebni ratnicki poklici". Perisic smirivanje krize vidi u pritisku jugoslovenskih vlasti na medjunarodnu zajednicu, pre svega na Savet bezbednosti, kako bi naoruzani Albanci bili "isterani iz demilitarizovane zone i razoruzani na Kosovu". "Medjunarodna zajednica ne samo sto nije ispostovala Rezoluciju Saveta bezbednosti i demilitarizovala podrucje vec je naoruzavala teroriste, a u ovom konkretnom slucaju pomogla je Albancima da prodru u zonu bezbednosti cije granice je trebalo da obezbedi", rekao je Perisic.

Predsednik PDS nije zeleo da komentarise najave da ce mu u republickoj vladi nakon decembarskih izbora biti ponudjeno mesto ministra policije, ali je potpredsednik PDS-a Slobodan Vuksanovic rekao da je ta stranka zainteresovana za resore bezbednosti i kulture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.