PENTAGON INSISTIRA: Američke trupe donose prosperitet i sigurnost Iraku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2020, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PENTAGON INSISTIRA: Američke trupe donose prosperitet i sigurnost Iraku!

"Mirotvorci" odbijaju da odu!

Američko ministarstvo odbrane tvrdi da njihovo vojno prisustvo u Iraku čini tu zemlju sigurnijom i da joj donosi prosperitet, iako Iračani traže povlačenje svih stranih vojnih trupa.

- Za sada nemamo plan da povlačimo vojsku iz Iraka - rekao je pomoćnik sekretara za bezbednost Džonatan Rat Hofman za medije.

Zvaničnici dodaju da je američko prisustvo korisno za Irak i da će doprineti povećanju sigurnosti i prosperitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iračkog naroda.

Uprkos uveravanju Hofmana, čini se da je njegova izjava u suprotnosti sa tvrdnjama iračkog parlamenta, koji je 5. januara usvojio rezoluciju pozivajući premijera Adila Abdul Mahdija da povuče zahtev za prisustvo vojnih snaga koalicije koja je predvođena Amerikom.

Glasanje je nastupilo dva dana nakon što je američki dron ubio iranskog generala Kasema Sulejmanija i zamenika šefa iračkih snaga Abu Mahdi Al Muhandija, u trenutku kada je njihov konvoj napuštao bagdadski aerodrom. Sulejmani je trebalo da se sastane sa premijerom Iraka tog dana.

Iran je na Sulejmanijevu smrt odgovorio ispaljivanjem desetine balističkih raketa na iračke baze u kojima su smešteni američki vojnici.

Američka vojska se nalazi u Iraku od 2003. godine, od kada je koalicija predvođena Vašingtonom okupirala zemlju kako bi svrgla dugogodišnjeg predsednika Sadama Huseina.

Američki predsednik Donald Tramp je upozorio da se američke trupe neće povući dok im se ne plati za novac koji je utrošen za američki vojni aerodrom u toj zemlji, i najavio je sankcije ukoliko Irak odbije da se povinuje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.