Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PDV i akcize pune kasu, Carina zatajila

Od PDV-a naplaćeno 188 milijardi dinara. Za 0,4 odsto premašen plan naplate akciza od kojih su prikupljene 72 milijarde. Tako su nadomešteni smanjeni prihodi od poreza na dobit preduzeća i poreza na dohodak. Zbog pada uvoza, prihodi od carina za četvrtinu manji.

Već prvog dana posete Srbiji, delegacija MMF-a bila je u Poreskoj upravi, gde se uverila da su primedbe na račun efikasnosti poreznika urodile plodom. Samo od PDV-a na domaće proizvode, prikupljeno je za 20 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novca više, nego što je planirano, dok je priliv od PDV-a na uvoznu robu smanjen.

Poreska uprava je u državni budžet od početka godine usmerila 328 milijardi dinara, 98 odsto planirane naplate, što je rezultat efikasnije organizacije službe.  

"Logično je očekivati da prihodi u poslednjem kvartalu ove godine budu veći od planiranog. Na osnovu iskustva koje do sada imamo, očekujemo da će Poreska uprava ostvariti prihod preko 100 odsto", rekao je direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

Do sada je od PDV-a naplaćeno 188 milijardi dinara, za 0,4 odsto premašen je i plan naplate akciza od kojih su prikupljene 72 milijarde. Tako su u godini krize, nadomešteni smanjeni prihodi od poreza na dobit preduzeća i poreza na dohodak.

"To što je povećana efikasnost znači da se mesečni deficit sa 10 do 15 milijardi dinara, u periodu od novembra do juna, smanjio na dve do tri milijarde u julu i avgustu, što znači da je drastično smanjena potreba za novim kreditima i zaduživanjima", objasnio je ekonomista Miodrag Zdravković.

Međutim, naplatom poreza i akciza obezbeđuje se svega 65 odsto budžetskog prihoda, a ostalo zavisi od carina, i naknada i taksi koje su u nadležnosti lokalnih službi. Zbog smanjenog uvoza, prihod od carina od početka godine je za četvrtinu manji nego što je planirano.

"Ne može se konkretno reći šta je od tih roba smanjeno. Svako se prilagođava i uvozi u onim količinama kako bi omogućio da proizvodnja funkcioniše optimalno u postojećim uslovima, a s druge strane i trgovci prate kupovnu moć građana i prilagođavaju se", rekao je Slobodan Nikolić iz Uprave carina.

Prihodi od sive zone poslovanja, u kojoj je kako se procenjuje trećina srpske privrede, i dalje su van domašaja i poreznika i carinika.

Stručnjaci upozoravaju da državnu kasu ne ugrožavaju ulični prodavci, koliko sivo poslovanje krupnog kapitala, iako mehanizmi za njegovo otkrivanje nisu komplikovani.

Izvesno je da će Poreska uprava pojačati kontrolu onih koji na prvi pogled legalno posluju. Procena je da više od trećine računa i dalje ide mimo fiskalnih kasa. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.