Ovo su srpski milioneri  u politici

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su srpski milioneri u politici

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je nove imovinske karte, a među najbogatijim srpskim političarima su Nenad Popović, Siniša Mali, Dragan Đilas, Velimir Ilić i Čedomir Jovanović.

(+)

Vučić nema ništa, Tadić samo ušteđevinu

Aleksandar Vučić je 30. januara 2014. prijavio samo platu od 108.900 dinara. Nema nijednu nekretninu, automobil, niti ušteđevinu u banci. Ni Boris Tadić ne vozi kola, nema stan, a sudeći po njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imovinskoj karti koju je krajem januara prosledio Agenciji, ima samo ušteđevinu. Tadić je prethodnih godina izjavljivao da se radi o 50.000 evra koje je dobio u nasledstvo. Poznato je da je bivši predsednik savetnik Telenora kao i međunarodnog savetodavnog borda “Unikredit grupe”.

Siniša Mali, koji je široj javnosti postao poznat kao savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, a onda i kao predsednik privremenog organa u Beogradu, je i predsednik UO Komercijalne banke, na ime čega mesečno zarađuje 176.000 dinara. On je i u UO Kliničkog centra Srbije, a za taj posao mesečno prima oko 44.000 dinara. Mali je i stopostotni vlasnik firme “Oli konsalting”. Od imovine poseduje stanove, automobile i ušteđevinu u banci.

Titulu najbogatijeg srpskog političara i dalje nosi Nenad Popović, potpredsednik DSS. On je stopostotni vlasnik tri kompanije - “Vnir, OJSC”, “ABS Internacional LTD”, “ABS Rus, Ojsc”, a suvlasnik je još tri preduzeća. Ima veliki broj nekretnina. Popović je vlasnik dva automobila, kombija i motornog čamca. Svoj biznis uglavnom razvija u Rusiji.

U grupu političara milionera svakako spada i lider DS Dragan Đilas. On na svoje ime ima prijavljen jedan trosobni stan od 90 kvadrata, vozi automobil marke BMW, a ima i ušteđevinu. Ipak, Đilasova najvrednija imovina je zapravo četvrtina udela u “Multikom grupi”, čija se vrednost meri milionima evra. U vlasništvu ove firme (95 odsto) formalno je i dalje “Dajrekt medija”, koja je, međutim, u postupku prodaje. Kako je izjavio Đilas, još se samo čeka dozvola crnogorske antimonopolske agencije.

Izvinjenje Čoviću

Agencija za borbu protiv korupcije napravila je veliku grešku kada je na svom sajtu objavila da je vrednost Čovićevih akcija u "Kobe group" oko 762.000 evra, što je "Blic" i preneo u štampanom izdanju. Tačno je, međutim, da Čovićev udeo vredi 762.000 dinara. Zbog toga se Agencija izvinila Čoviću.

Ništa siromašniji nije ni lider LDP Čedomir Jovanović koji ima kuće i okućnice, ali i udeo u firmi SHSF. Međutim, on ima i razgranat porodični biznis - njegova supruga Jelena je vlasnik firme „Agroposlovi“. Veliko bogatstvo ima i ministar građevine i predsednik NS Velimir Ilić. On je Agenciji prijavio na desetine nekretnina - poslovnog prostora, kuća, ali i neke objekte u izgradnji. Poseduje voćnjake, pašnjake, njive... Iako je bogat čovek, ušteđevine nema, kao ni automobil.

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je i imovinsku kartu Nebojše Čovića, člana Privremenog veća u Beogradu. On je Agenciji prijavio 12,98 odsto udela u vlasništvu kompanije “Kobe grupa”. U njegovoj imovinskoj stoji da je vrednost tih akcija oko 762.000 dinara.

Ipak, na sajtu Agencije za privredne registre piše i da u tom preduzeću 49,7 odsto vlasništva ima njegova supruga Vesna, pa je njihov udeo vredan oko 3,7 miliona dinara. Iako se u imovinskoj karti to ne navodi, Čović ima udeo i u fabrici FMP, što preko “Kobi grupe”, koja je vlasnik 95,9 odsto akcija, što kao pojedinac (0,48 odsto). Od imovine koja se vodi na njegovo ime, on ima stan i garažu, kao i ušteđevinu u banci.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.