Ovo su NAJGORI načini za umiranje

Izvor: Blic, 13.Apr.2017, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su NAJGORI načini za umiranje

Knjiga pod naslovom “A onda ste mrtvi: šta se stvarno dogodi kad vas proguta kit, pogodi top ili se spustite u buretu niz Nijagaru” (And Then You Are Dead: What Really Happens If You Get Swallowed by a Whale, Are Shot from a Cannon, or Go Barreling over Niagara) nastala je nakon što su jedan fizičar i jedan autor dve godine razmišljali o najneobičnijim, najjezivijim i najekstremnijim mogućim načinima umiranja.

Knjiga je objavljena petog aprila, a dan kasnije, autori Kodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kesidi i Pol Doerti odgovarali su na pitanja radoznalaca u okviru sesije “Ask Us Anything” (AUA) na sajtu Redit i izneli nekoliko najneverovatnijih, ali smrtonosnih scenarija opisanih u knjizi.

- Pokušali smo da odgovorimo na pitanja kao što su šta bi se desilo ako biste izašli iz podmornice u dubokom moru, kada bi vas progutao kit (za divno čudo, moguće je), ako bi pukao kabl lifta, da li je moguće umreti od magnetizma, da li ćete umreti ako gurnete ruku u akcelarator čestica CERN i još mnogo toga - napisali su autori u upustvu AUA.

Korisnici Redita su prihvatili izazov i postovali više od 2.000 komentara o potencijalno kobnim scenarijima.

Knjiga sadrži 45 zastrašujućih načina umiranja - izabranih među ukupno 200 primera iz istraživanja i predloga prijatelja i kolega, rekao je Doerti za “Lajv sajens”.

Đavolov superpištolj

Jedan od načina umiranja, koji nije ušao u knjigu, jeste onaj koji Doerti opisuje kao “smrt koju izaziva đavolov superpištolj”.

- Zapitali smo se koji bi bio najgori materijal na svetu koji bi mogao da se ubaci u superpištolj i zaključili smo da je to hlor trifluorid - rekao je Doerti.

Hlor trifluorid je ekstremno korozivan, proizvodi toksična isparenja, veoma je eksplozivan u vodi i toliko je reaktivan oksidans - agens koji podstiče druge supstance da gube elektrone - da može da zapali pesak, navodi se u registru opasnih hemijskih supstanci američke Nacionalne uprave za okeanografiju i atmosferska istraživanja.

- U dodiru s tim isparenjima, vaši nervi bi postali neosetljivi tako da ne biste ni znali da ste žrtva. Zatim bi hlor pretvorio vaše kosti u želatin - vaši prsti bi izgubili duguljast oblik i pretvorili se u zaobljene patrljke - naveli su autori.

Šta kada biste se našli na dnu Marijanskog rova?

Jezivi detalji inspirisali su korisnike Redita da postavljaju pitanja, poput ovog:

- Kada bih lebdeo blizu neutronske zvezde, recimo, na udaljenosti do jedne milje, koliko bi spektakularna bila moja smrt?

Ili:

- Šta bi se desilo s mojim telom kada bi ga vezali za teg i spustili na dno Marijanskog rova?

Smrt izazvana neutronskom zvezdom verovatno bi bila posledica izlaganja smrtonosnom zračenju, odgovorili su autori. Intenzivan pritisak vode na dnu Marijanskog rova izazvao bi kolabiranje svih vazdušnih džepova u telu osobe, pri čemu je ne bi ubio, ali bi telo ostalo zarobljeno na dnu okeana, gde bi ga dokrajčio Osedaks, vrsta crva bez usta, između ostalog, poznata kao “zombi crv” ili “crv koji jede kosti”.

Zvuk koji ubija

Na pitanje o tome da li postoji zvuk koji je dovoljno glasan da vas ubije, autori su odgovorili da udarni talas koji proizvodi eksplozija ili udar meteora “može da proizvede pritisak koji će razneti alveole u vašim plućima”.

Drugi korisnik Redita je pitao koja je najčudnija činjenica koju su autori saznali tokom istraživanja. Oni su priznali da su bili veoma iznenađeni kada su otkrili da je “izgleda nemoguće” umreti od nesanice. Naveli su primer učenika srednje škole koji je 1964. bio budan 264 sata i mada je imao teške halucinacije i izgubio kontrolu nad sopstvenom motorikom, potpuno se oporavio nakon što je malo odspavao.

Zbog čega su ljudi toliko fascinirani mogućim jezivim načinima umiranja? Verovatno zato što smo svesni da nas negde tamo sigurno čeka smrt, ali je lakše suočiti se s tom zabrinjavajućom činjenicom i prihvatiti je ako se smesti u kontekst gde se najverovatnije neće desiti, objašnjava Doerti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.