Ovo je predlog Hamasa koji je Izrael odbio

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 00:52

Ovo je predlog Hamasa koji je Izrael odbio

Izrael je odbacio Hamasov predlog za prekid vatre kako bi se okončao sukob u Gazi.

Izrael neće prihvatiti najnovije uslove Hamasa za sporazum o taocima, rekao je u sredu izraelski premijer Benjamin Netanjahu novinarima, ali nije isključio nastavak pregovora o prihvatljivom sporazumu koji bi obezbedio oslobađanje više od 130 talaca koji se drže u Pojasu Gaze.

"Koliko sam video, čak i vi biste rekli ne na ponudu Hamasa," rekao je Netanjahu novinaru koji ga je o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tome pitao.

U tekstu predloga koji je video Rojters navodi se da ima za cilj okončanje vojnih operacija uz nastavak deeskalacije, razmenu talaca i zatvorenika, okončanje izraelske blokade Gaze, omogućavanje raseljenim stanovnicima da se vrate kućama i povećanje snabdevanja humanitarnom pomoći.

Hamas je predložio plan o prekidu vatre koji bi ućutkao oružje u Gazi na četiri i po meseca i priveo kraju rat. Prema nacrtu dokumenta koji je video Rojters, Hamasov kontrapredlog poziva na tri faze od po 45 dana.

Tim predlogom bi militanti razmenili preostale izraelske taoce koje su zarobili 7. oktobra za palestinske zatvorenike. Počela bi rekonstrukcija Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle, a tela i ostaci bi bili razmenjeni.

Hamasov predlog poziva na privremenu obustavu vojnih operacija, prekid izviđanja iz vazduha i premeštanje izraelskih snaga daleko izvan naseljenih područja širom pojasa Gaze u prvih 45 dana. Oslobađanje izraelskih civila - žena i dece od 19 godina ili mlađih - držanih kao talaca u Gazi, kao i svih starijih i bolesnih talaca.

Puštanje palestinskih žena, dece, staraca i bolesnih iz izraelskih zatvora. Sporazum o oslobađanju 1.500 palestinskih zatvorenika, pri čemu je Hamas imenovao njih 500 koji su osuđeni na duge ili doživotne zatvorske kazne.

Povećanje humanitarne pomoći u Gazi, uključujući sever, i povratak raseljenih lica u njihova matična područja. Početak rekonstrukcije bolnica, domova i drugih objekata uz prisustvo Agencije UN za pružanje usluga i uspostavljanje prihvatilišta za stanovništvo.

"U narednih 45 dana predviđa se:

-Pre početka druge faze trebalo bi da budu završeni razgovori o uslovima za održavanje primirja.

-Osloboditi sve izraelske muške civilne i vojne taoce u zamenu za druge palestinske zatvorenike.

-Nastavak humanitarnih mera u Gazi.

-Izraelske snage će se povući iz pojasa Gaze.

-Počeće sveobuhvatna rekonstrukcija i okončaće se blokada Gaze.

U trećoj fazi od 45 dana:

-Razmena tela i ostataka sa obe strane nakon identifikacije.

-Nastavak humanitarnih mera u Gazi koje su dogovorene u ranijim fazama."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.