Ovo je način da pobedite JESENJU DEPRESIJU

Izvor: Blic, 26.Okt.2017, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je način da pobedite JESENJU DEPRESIJU

Serotonin je hormon odgovoran za dobro raspoloženje. Kako se dani skraćuju, organizam proizvodi sve manje hormona sreće, jer nedostaju svetlosni nadražaji koji bi podstakli njegovo lučenje.

Pogrešne navike u ishrani dodatno pogoršavaju problem, jer se čak 97 odsto serotonina stvara u crevima, i to od aminokiseline L-triptofan, i hemijskog prekursora serotonina 5-hidroksitriptofana. Ukoliko nedostaje samo jedna karika u lancu, moguće posledice su iscrpljenost, loše raspoloženje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a u najgorem slučaju sindrom hronične iscrpljenosti.

Ishrana bogata vitaminima i hraljivim supstancama doprinosi zdravlju creva, a samim tim popravlja raspoloženje.

Naročito omega-3 masne kiseline (tuna, skuša, losos, laneno ulje, orah, čija semenke), vitamini B3 i B6 (mahunarke, proizvodi životinjskog porekla, žitarice) i esencijalna aminokiselina L-triptofan (namirnice bogate proteinima) povećavaju nivo sertonina. Osim toga, magnezijum, koji učestvuje u proizvodnji serotonina u organizmu.

Nedostatak magnezijuma može da izazove promene u raspoloženju, osećanje tuge, pa čak i depresiju. S druge strane, poznato je da se ljudi koji imaju dovoljno magnezijuma u organizmu bolje osećaju. Nedostatak magnezijuma je široko rasprostranjen problem, ali to ne znači da odmah morate da posegnete za lekovima ili dodacima u ishrani. Počnite da ga unosite preko hrane, na primer, redovnim konzumiranjem pšeničnih klica, lanenog semena, suncokreta ili mineralne vode bogate magnezijumom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.