Ovo je Pavle, slabovidi svetski šampion u šahu

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je Pavle, slabovidi svetski šampion u šahu

Sa samo dve godine, Pavle Dimić je imao dioptriju -12 da bi vremenom porasla na -16, međutim ovaj vedri tinejdžer nije dozvolio da mu problem sa vidom uskrati uživanje u životu i ljubav prema šahu, te je postao i svetski šampion.

Kao mali je iskazao ljubav prema šahu, a kasnije je ređao samo uspehe u ovoj umnoj veštini, pa je na omladinskom takmičenju na Rodosu u Grčkoj postao svetski šampion.

Na Pavlu se uopšte ne primećuje da ima velikih problema sa vidom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a njegova priča često tera mnoge koji nemaju nijedan zdravstveni problem da stave prst na čelo i zapitaju se.

Pavle je zavoleo šah još u detinjstvu, ali tek zahvaljujući školi za slabovide počeo je da igra šah.

"Prvo sam uz svog dedu, koji je bio šahista, naučio da igram. Tako da je i on malo zaslužan za to. Dok je bio živ, stalno smo igrali i kada sam bio mali on me je svemu naučio. Prvi put sam sa pet godina naučio da pomeram figure. Kasnije su u školi pokrenuli šahovsku sekciju, pa sam krenuo i na to i nastavio do danas", kaže ovaj mladi Beograđanin.

On priznaje da je daleke 2006. ili 2007. dobio svoju prvu šahovsku medalju na takmičenju Starog grada. "To je bilo "noramlno" takmičenje, ne samo za slabovide. Bio sam prvi u opštini. I tada su krenule druge nagrade", kaže on.

U karijeri su mu najviše pomogli Savez slepih, Nacionalni sportski savez slepih i njegov prvi šahovski klub slepih “Napredak”. Oni su ga slali na dosta takmičenja. Nakon toga njegovo prvo takmičenje bilo je Svetsko omladinsko prvenstvo do 20 godina u Švedskoj. Tada je bio sedmi, pa je dve godine kasnije na Rodosu u Grčkoj bio prvi. Kasnije je 2013. godine bilo i prvenstvo u Beogradu, na kojem je bio drugi i zbog kojeg je dobio i stipendiju od Ministarstva sporta.

Pavle međutim priznaje da mu je ipak teško da postiže sve što želi, upravo zbog slabodivosti.

"Dugo nisam mogao da nosim sočiva, ali sada ih nosim pa mi je malo lakše. Sa naočarima mi je bilo teže, morao sam da sedim u prvom redu, a morao sam i da prepisujem i kopiram. U suštini sam imao takvih problema, a u snalaženju nisam nikada, uvek sam se lepo snalazio u prostoru oko sebe. Izlazim normalno kao i svi drugi. Međutim, i pored toga što sam išao u školu za slepe i slabovide, ja sam učestvovao i na turnirima koji nisu bili samo za slepe i slabovide. Bio sam prvak grada, tako da sam uvek bio u tim krugovima", kaže on.

Mladi šahista ističe da u životu niko ne treba da ima komplekse, već da treba uvek da stremi da ostvari svoje potencijale.

Pavla, koji nače želi da bude programer, 23. jula u Milanu čeka Evropsko seniorsko takmičenje, gde očekuje medalju.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.