Ovaj bizarni stvor je naučna VEST DANA

Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj bizarni stvor je naučna VEST DANA

Naučnici su otkrili da je misteriozni i bizarni fosil koji su pronašli zapravo predak ribe.

Ova životinja stara je 300 miliona godina i pronašao je kolekcionar Frensis Tuli u rudniku u Ilinoisu 1958. godine.

"Tulijevo čudovište" je oduvek bilo zagonetaka za sve naučnike i često je poređen sa crvima i mekušcima.

Američki naučnici su zaključili da je životinja kičmenjak, a ne beskičmenjak kako su ranije istražitelji utvrdili.

- Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fosil poseduje kičmu, koja je pogrešno protumačena u prošlosti kao ostatak creva. Tuli čudovište je intrigantno i na neki način smo došli do zaključaka da je povezano sa tzv. paklarima - rekla je viktorija Mekoj sa Jejla.

Paklari su primitivni predstavnici kičmenjaka koji podsećaju na jegulje i imaju izdužen oblik tela. Već 500 milona godina taj živi fosil se nije promenio. Danas su sve vrste paklara toliko retke, da su stavljene na "crvenu listu" akutno ugroženih životinja.

Ostaci Tuli čudovišta pronađeni su samo u Ilinoisu. Nekada su plivali toplim vodama starog okeana, zajedno sa meduzama, krastavcima i crvima.

Istraživanje ovog fosila sprovedeno je na Jejlu i utvrđeno je da je dugačak 10 centimetara, da ima vitko telo, razdvojeno čelo, rep i zube na krajevima izdužene "njuške".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.