Ova-navike-narusavaju-zdravlje-vasih-zuba

Izvor: medio.rs, 11.Avg.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova-navike-narusavaju-zdravlje-vasih-zuba

Dobra higijena usne šupljine podrazumeva često pranje zuba, ispiranje usta sa vodom i čišćenje zubnim koncem.

Ali, čak i ako redovno radite sve ove stvari, neke navike mogu da spreče u izbeljivanju zuba i da vas udalje od blistavog osmeha. Kako bi vam zubi imali adekvatnu belinu kakvu vi želite, morate da budete oprezni i da izbegavate određne proizvode.

Kofein i tanin

Dobro je poznato da pića bogata taninom kao što je crveno vino i kofein >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << u kafi, uzrokuju tamne fleke po zubima. Posebno problematičan je crni čaj čije se čestice tanina jako teško uklanjaju sa zuba. Zato, ako želite da uživate u jutarnjem čaju, bolje birajte zeleni, koji dodatno izbeljuje zube.

Gazirana pića

Slatka gazirana pića su puna šećera koji može uzrokovati karijes. Ali takvi napici, posebno žestoki ili oni sa flourescentnim bojama sadrže veliku količinu kiseline koje požutuju vaše zube, ako ih često konzumirate.

Tvrdi slatkiši

Ako želite da imate zdrave i bele zube, onda morate odustati od sitnih slatkiša kao što su bombone i lizalice. Ovakvi proizvodi su puni šećera koji uništavaju zube. Ali, s obzirom na to što ih morate dugo držati u ustima dodatno oštećujete usnu šupljinu.

Sosevi

Žute fleke po zubima su posledica i preteranog uživanja u dodacima za ishranu, kao što je kečap, balzamiko ili kineske baze na soji. Zube požućuje i činjenica da volite začinjenu hranu.

Boje od voća i povrća

Neke vrste voća i povrća, kao što je borovnica sadrže jako puno polifenola koji štite telo od brojnih bolesti, ali i menja boju vaših zuba. Dodatnu šetu za zube može da napravi činjenica ako posle obroka odmah operete zube. Bolje sačekajte bar pola sata i dozvolite žlezdi i sluznici da završe svoj posao i da razgrade bakterije i kiseline u ustima, pa onda možete slobodno da operete zube.

Izvor: Vesti online

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.