Otvorena izložba Da se ne zaboravi

Izvor: Studio B, 18.Mar.2012, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Da se ne zaboravi"

U Parohijskom domu harama Svetog Save u Beogradu je, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja, otvorena izložba "Da se ne zaboravi" povodom osme godišnjice od nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Izložbu kopija fresaka iz manastira Dečani priredila je Beogradska Visoka škola - akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

Patrijarh Irinej je sinoć podsetio da je 17. marta 2004. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na Kosovu i Metohiji ubijeno 19 osoba, proterano više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca i u samo dva, tri dana zapaljeno i uništeno 35 svetinja.

"Pogrom se desio pred očima cele Evrope, te kulturne Evrope 20. veka, SAD-a, celog sveta", naveo je Irinej i dodao da su njihovi svedoci, iako ih je tada na Kosovu i Metohiji bilo više hiljada, nemo posmatrali tragediju srpskog naroda, kulture, svetinja...

Izuzetak su, kako je naveo, bili Italijani, koji su zaštitili Pećku patrijaršiju.

Irinej je poručio da je izložba podsećanje na to šta Kosovo i Metohija znače za srpski narod.

"To je sveta zemlja, naš hram, srpski Jerusalim. Verujemo da će naše svetinje vaskrsnuti, ali teško mogu biti obnovljene ako ih ne bude okruživao srpski narod, već onaj koji se rukovodi mržnjom i zlom", dodao je Irinej.

Osnov izložbe je, prema rečima organizatora, kulturna, kolektivna svest, a pretpostavka - umetničko i civilizacijsko pamćenje.

Izložba se već osam godina organizuje na godišnjicu pogroma nad Srbima i traje do 24. marta, čime se obeležava početak NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.