Otvoren put za hapšenje Beriše

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 12:33

Otvoren put za hapšenje Beriše

Skupština Albanije odobrila je danas zahtev tužilaštva da se ukine imunitet bivšem premijeru te zemlje i lideru Demokratske partije Saljiju Beriši.

Time je otvoren put za njegovo hapšenje.

Skupština je izglasala zahtev Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poznatog kao SPAK, za samo nekoliko minuta, uz podršku 75 od ukupno 140 poslanika, prenosi Albanijan post.

Beriša je odbio da se obrati na početku plenarne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sednice, a opozicioni poslanici pokušali su da spreče donošenje ovakve odluke i zapalili cigarete u sali skupštine, navodi Juronjuz Albanija.

Opozicioni poslanici odbili su da govore i saslušaju izveštaje skupštine o usvajanju zahteva SPAK-a.

Nakon donošenja odluke o ukidanju imuniteta, Beriša je rekao da je reč o neustavnoj i antidemokratskoj odluci.

"Jači sam nego ikad! Odlučniji sam nego ikad u odbrani prava opozicije na akciju. Ne postoji sila na svetu koja može pobediti ideale demokratije", kazao je Beriša.

Tokom mitinga sa svojim simpatizerima, Beriša je više puta podvukao činjenicu da će svaki četvrtak, kada su plenarne sednica u parlamentu, biti dan protesta za albansku opoziciju.

Tužilaštvo je prošle nedelje zatražilo od poslanika da Beriši oduzmu imunitet jer se navodno nije pridržavao naredbe da se javlja tužilaštvu na nedeljnom nivou, kao i da ne putuje u inostranstvo dok se protiv njega vodi istraga o korupciji, preneo je ranije AP.

Bivši premijer Albanije u oktobru je optužen za korupciju zbog navodne zloupotrebe položaja kako bi pomogao svom zetu Jaramberu Malteziju da kupi zemljište u Tirani koje je u vlasništvu građana i albanskog Ministarstva odbrane, kao i da sagradi 17 stambenih zgrada u prestonici.

Beriša i Maltezi negirali su optužbe uz tvrdnje da one predstavljaju politički potez vladajuće Socijalističke partije Edija Rame, koja u parlamentu ima dovoljno poslanika da sama donese odluku o ovom pitanju.

Beriša je bio premijer Albanije u periodu 2005. do 2013. godine i predsednik te zemlje od 1992. godine do 1997, a u prethodne dve godine SAD i Velika Britanija zabranile su mu ulaske u zemlju zbog navodne umešanosti u korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukinut imunitet Beriši, otvoren put za njegovo hapšenje

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Dec.2023

TIRANA - Skupština Albanije odobrila je danas zahtev tužilaštva da se ukine imunitet bivšem premijeru te zemlje i lideru Demokratske partije Saljiju Beriši, čime je otvoren put za njegovo hapšenje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.