Otvoren prvi drop-in centar za LGBT osobe u Beogradu

Izvor: Mondo, 05.Apr.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren prvi drop-in centar za LGBT osobe u Beogradu

U Beogradu je danas otvoren prvi "drop-in" centar za LGBT osobe, koji će služitu da pruži sveobuhvatnu i urgentnu pomoć u slučajevima diskriminacije i nasilja.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

To je na otavranju izjavila članica udruženja EGAL, Anđela Čeh.

Udruženje EGAL godinama unazad bavi se rešavanjem problema sa kojim se susreće LGBT populacija, a danas, nakon pet godina borbe, dobili su svoje prostorije, dodala je Čeh.

"Prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pismo podrške smo dobili smo od američke ambasade koja je shvatila šta ovaj prostor znači za LGBT. Od tog trenutka nastao je čitav niz uspona i padova, kako bi smo danas došli dovde", objašnjava Čeh.

Ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji, Kajl Skot, kaže da je pet godina bilo potrebno da se dođe do današnjeg dana.

On objašnjava da u Americi prema istraživanjima jednog univerziteta među mladim beskućnicima 40 odsto njih su pripadnici LGBT populacije i to su uglavnom oni koji su neshvaćeni od roditelja i izbačeni iz kuće.

"Kako u Srbiji mladi mnogo više i duže zavise od roditelja ovde je taj problem još veći. Ovaj centar puno znači", objašnjava Skot.

Svi mi od rođenja krećemo u potragu za sopstvenim identitetom, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, i dodala da može samo da zamisli koliko je teško kada se identiteti razlikuju kada pogledate u sebe i u ogledalo.

"Svesna sam sa kavim izazovima se suočavaju LGBT osobe i koliko su predrasude prisutne, posebno u poslednje vreme prema transpolnim i transrodnim osobama. Zato mislim da je ovaj centar bitan za našu zemlju", rekla je Janković.

U "drop-in" centru LGBT osobe mogu da prijave nasilje, da dobiju podršku i pomoć, razgovor sa stručnim licima i osobama koje su prolazile kroz probleme koje njih muče.

U planu je da uskoro bude otvorena besplatna telefonska linija za sve one kojima je potrebna pomoć, a do tada u ovaj centar mogu da se jave putem mejl adrese dpc.egal@gmail.com

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Pomoć u slučajevima nasilja i diskriminacije: Otvoren prvi drop-in centar za LGBT osobe u Beogradu

Izvor: Blic, 05.Apr.2019

U Beogradu je danas otvoren prvi "drop-in" centar za LGBT osobe, koji će služitu da pruži sveobuhvatnu i urgentnu pomoć u slučajevima diskriminacije i nasilja, rekla je članica udruženja EGAL, Anđela Čeh.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.