Otvoren grob Rajnharda Hajdriha - izvršilac dobio poverljive informacije?

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren grob Rajnharda Hajdriha - izvršilac dobio poverljive informacije?

Berlinska policija pokušava da otkrije ko je otvorio grob bivšeg esesovca Rajnharda Hajdriha, visokorangiranog naciste kog su 1942. ubili češki partizani.

Zaposleni na groblju u središnjem Berlinu kaže kako je neobeleženi grob otvoren u četvrtak, ali da nije uklonjena nijedna kost pokopanog, kažu iz policije, a prenosi BBC.

Hajdrih je bio jedan od ključnih organizatora masovnih ubistva evropskih Jevreja. U januaru 1942. predsedavao je Vanzejskoj konferenciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kojoj se dogovaralo Hitlerovo genocidno "Konačno rešenje".

Hajdrih, koji je dobio nadimak Mesar, vodio je sigurnosni ured Rajha. Hitler ga je prozvao "čovekom sa gvozdenim srcem".

Vladao je Češkom i Moravskom do maja 1942. godine, kada su češki partizani napali njegovu limuzinu i ubili ga. U znak odmazde, nacisti su uništili selo Lidice i ubili sve odrasle muškarce i mladiće, a žene deportovali u logore.

Savezničke okupacijske snage na kraju Drugog svetskog rata odredile su da se ne obeležavaju grobovi istaknutih nacista kako bi sprečili nacističke simpatizere da ih pretvore u svetišta.

Policija smatra da je onaj ko je otvorio Hajdrihov grob dobio poverljive informacije o njegovoj lokaciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren neoznačeni grob Rajnharda Hajdriha u Berlinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2019

Policija u Berlinu pokušava da otkrije ko je otvorio neoznačeni grob visokorangiranog naciste, drugog čoveka Š, Rajnharda Hajdriha, naciste koga su 1942. godine ubili češki partizani...Zaposleni na groblju veterana u centru Berlina otkrio je da je grob otvoren u četvrtak, kao i da nijedna kost...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.