Otvoren Muzej prisajedinjenja u Novom Sadu

Izvor: Beta, 25.Nov.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Muzej prisajedinjenja u Novom Sadu

U Novom Sadu danas je otvoren Muzej prisajedinjenja 1918. godine povodom obeležavanja stogodišnjice priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na svečanosti otvaranja da će ta institucija biti mesto nezaborava posvećeno velikanima."Ovo je dogadjaj od ogromnog značaja, jer su se na današnji dan pre jednog veka voljom 757 poslanika vojovdjanske oblasti prisajedinile Srbiji", rekao je Mirović i dodao da je tada točak istorije preusmeren.Mirović je rekao da bezuslovno prisajedinjenje nisu izglasali samo Srbi, već su tada kao i danas, kako je rekao, sa nama bili Bunjevci, Slovaci, Rusini i mnogi drugi.Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je Velika narodna skupština 1918. godine donela sigurno najznačajniju odluku u 20. veku, odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.Ona je kazala da u jedinstvu leži najbolji način odbrane od svake opasnosti, a da su sloboda i ravnopravnost svih gradjana, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, najviša vrednost Srbije."Naš Muzej prisajedinjenja ima nacionalni značaja kao mesto susreta sa stradalničkom i herojskom prošlošću. Ovo je od danas mesto našeg sećanja i ponosa", rekla je Maja Gojković."Danas slavimo slobodu koju su nam doneli naši preci pre 100 godina", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Vek od prisajedinjenja Vojvodine: "Istorijska odluka"

Izvor: OkRadio.rs, 25.Nov.2018

Novi Sad -- U Novom Sadu danas je otvoren Muzej prisajedinjenja 1918. godine povodom obeležavanja stogodišnjice priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na svečanosti otvaranja da će ta institucija biti mesto nezaborava posvećeno velikanima.   "Ovo...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.