Otvoren 62. Oktobarski salon u Šapcu

Izvor: RTS, 06.Okt.2018, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 62. Oktobarski salon u Šapcu

Oktobarski salon u Šapcu najstariji je u Srbiji i jedini kulturni događaj u tom gradu koji se, od nastanka, održava u kontinuitetu. Sinoć je svečano otvoren 62. put.
Gužva u galeriji Narodnog muzeja, svedoči da su umetnici i posetioci zajednički susret nestrpljivo čekali. Od 200 prijavljenih radova žiri je za izlaganje izabrao 93 dela osamdeset pet autora.

Nagrade su dobili Daniela Morariu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Vršca, Željka Momirov iz Beograda i Šapčanka Aleksandra Tomić.
"Polaskana sam zbog toga što sam dobila nagradu", rekla je Daniela Morariu. "Već dvadesetak godina šaljem radove za ovu izložbu. Kao i prethodni, i ovogodišnji saziv je odličan. Ovakva okupljanja su dragocena za umetnike, tu se upoznajemo, tu vidimo ko šta radi, vrlo je lepo što se organizuje ovako nešto."

"Osećam se posebno zato što se sve ovo, dešava u Šapcu, zato što se dešava u Narodnom muzeju i zato što su ovde moji divni i dragi prijatelji za koje sam vezana i poslovno i privatno poslednjih trideset godina", ističe Željka Momirov. "Na ovogodišnjoj izložbi zaista ima priličan broj ozbiljnih dela i ozbiljnih autora."
Nagrada je potvrda kvaliteta za rad i nagrada za istrajavanje, naglašava  Aleksandra Tomić: 
"Oktobarski salon je najveća likovna smotra u Šapcu, tako da je velika čast dobiti nagradu na njemu."
Na Oktobarskom salonu izloženi su radovi različitih tehnika i poetike, od pejzaža i realističkih portreta do apstraktnih kompozicija.
"Posebnost jedne ovakve izložbe jeste ideja da tradiciju održavamo prateći savremenu likovnu scenu, iu našem gradu, i širom Srbije, o čemu govori veliki broj autora koji učestvuju na ovoj manifestaciji", ističe autorka izložbe Tatjana Marković.

Već dve i po decenije, u Šapcu se dodeljuje i nagrada za najboljeg mladog umetnika iz Fondacije "Igor Belohlavek", u znak sećanja na likovnog pedagoga i jednog od osnivača Oktobarskog salona.
Priznanje i mogućnost da organizuje samostalnu izložbu ove godine dobio je Nemanja 
Milenković iz Novog Sada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.