Otkriveno ko je uhapsio Dražu Mihailovića

Izvor: Politika, 15.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno ko je uhapsio Dražu Mihailovića

Republičkom javnom tužilaštvu dostavljen i spisak onih koji su „obavljali” meteorološka ispitivanja na terenu, odnosno pripadnika obaveštajne službe koja je „pokrivala” hapšenje četničkog generala

Bezbednosnoinformativna agencija dostavila je, pre nekoliko dana, Republičkom javnom tužilaštvu dokumentaciju sa imenima oficira Ozne koji su učestvovali u hapšenju četničkog generala Dragoljuba – Draže Mihailovića.

Istovremeno, tužilaštvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je dostavljen i spisak imena lica koja su „obavljala” meteorološka ispitivanja na terenu, odnosno pripadnika obaveštajne službe koja je „pokrivala” hapšenje Mihailovića.

Prema rečima Slobodana Radovanovića, v. d. republičkog javnog tužioca, i Slobodana Homena, državnog sekretara u Ministarstvu pravde, inače članova Državne komisije za utvrđivanje istine u vezi sa smrću Draže Mihailovića, dostavljena dokumentacija umnogome bi trebalo da doprinese otkrivanju mesta na kojem je pokopano telo nekadašnjeg četničkog vojvode.

Pored spiska, domaćoj javnosti se prvi put obelodanjuju i fotografije pripadnika Ozne kako poziraju sa četničkim generalom – na jednoj su u partizanskim uniformama, a na drugoj u četničkim, jer je pre hapšenja ta grupa mesecima izigravala četnike, infiltrirajući se u njihove redove.

– Tužilaštvo u ovom trenutku, preko policije i drugih nadležnih organa, proverava ko je sa spiska živ i ko bi, eventualno, mogao da svedoči pred članovima Državne komisije za utvrđivanje istine u vezi sa smrću Draže Mihailovića – kaže za „Politiku” Slobodan Radovanović.

Prema dokumentu koji je BIA dostavila Republičkom javnom tužilaštvu, grupu koja je, kako se u njemu navodi, „učestvovala u hvatanju D. M.” činilo je 12 oficira Ozne.

Grupa „koja je vršila meteorološka istraživanja ispitivanja na terenu”, kako se navodi u dokumentu, činilo je osam oficira. Zanimljivo je da su imena dvojice sa spiska, prvog i četvrtog po redu, precrtana, dok je poslednje ispisano rukom.

– Iako je naš primarni cilj bio otkrivanje grobnog mesta Draže Mihailovića, sticajem okolnosti tokom istraživanja smo došli do dokumentacije o drugoj velikoj nepoznanici, a to je njegovo hapšenje. Komisija je došla i do podataka o novim žrtvama koje su streljane u tom periodu. Za njih će biti „zadužena” druga komisija čije formiranje je u toku. Otvorenost koju su službe pokazale prema članovima Komisije pokazuje apsolutno opredeljenost države da nam dostavi sva dokumenta koja ima u svom posedu. Bez obzira na nova otkrića, predstoji nam veliki posao – navodi Slobodan Homen.

Prema njegovim rečima, uskoro bi trebalo da počne uzimanje DNK materijala od članova porodice Dragoljuba Mihailovića, a potom i obavljanje razgovora sa njima.

Planirano je i da se pomoću posebne opreme, sonera, pregledaju mesta na kojima bi, prema nekim saznanjima, eventualno mogli da budu pronađeni ostaci četničkog vojvode.

– Interesantno je da smo dobili potvrdu da se i u arhivima stranih obaveštajnih službi, takođe, nalazi dokumentacija u vezi sa Dražom Mihailovićem i četničkim pokretom. Veliki deo te dokumentacije ima oznaku poverljivosti. Republički javni tužilac će narednih dana uputiti zvaničan zahtev ovim službama da nam dostave dokumentaciju. U ovom slučaju, fokusiraćemo se na tri službe: englesku, rusku i, eventualno, američku. Nećemo tražiti da nam otkrivaju imena operativaca, nego da nam pomognu da nađemo Mihailovićev grob. Ova dokumentacija bi nam uveliko olakšala posao – rekao je Homen i naglasio da veruje da, kao što postoje fotografije sa hapšenja Draže Mihailovića, verovatno postoje i snimci njegove egzekucije.

Miroslava Derikonjić

------------------------------------------------------------

Svedok koji je popisivao grobnice

Slobodan Radovanović, v. d. republičkog javnog tužioca, otkrio je da članovi Komisije pregovaraju sa svedokom koji je šezdesetih godina bio na redovnom odsluženju vojnog roka, koga je angažovala državna komisija da popiše sve grobnice na teritoriji bivše Jugoslavije.

– Pored grobnica, popisivana su i mesta na kojima su vršene egzekucije i sahranjivane žrtve. Taj svedok je radio kao zapisničar jer je jedini znao da kuca na pisaćoj mašini i unosio je sve podatke koji su mu bili diktirani. Šef te državne komisije bio je predsednik sudskog veća koje je sudilo Draži Mihailoviću – otkriva Radovanović.

Prema njegovim rečima, ovaj svedok, koji je pristao da svedoči pod uslovom da mu se identitet ne otkriva u javnosti, zna gde je odlagana arhiva i kako je slagana. Prema Radovanovićevim rečima, pretpostavlja se da se među ovom dokumentacijom nalaze i spisi u vezi sa egzekucijom Draže Mihailovića.

[objavljeno: 16/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.