Izvor: Blic, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene genske anomalije na ćelijama raka pluća

Svetski naučnici su uspeli da identifikuju više od 50 genskih anomalija na kancerogenim ćelijama pluća, čime se otvara put ka otkrivanju uzroka te bolesti, piše u najnovijem broju medicinskog časopisa "Nejčer" .



Naučnici su analizirali DNK (dezoksiribonukleinsku kiselinu) 528 tumora i otkrili da je gen NKX-2 na hromozomu 14 odgovoran za dobijanje raka pluća.

Stručnjaci su otkrili nekoliko hiljada malih promena na DNK-a tog gena. DNK ima četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hemijska elementa označena slovima G za guanin, A za adenin, C za citozin i T za timin. Naučnici su otkrili anomalije na samo jednom slovu DNK-a.

U najnovijoj studiji se navodi da je identifikovano ukupno 57 većih genskih promena kod osoba koje imaju rak pluća i dodaje da se na taj način otvara put ka novim terapijama i bržem otkrivanju tog oboljenja.

Rak pluća je prvi uzrok smrti od raka u svetu. Procenjuje se da godišnje umre više od milion ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.