Otkrivena nova planeta nalik Zemlji

Izvor: N1 televizija, 13.Avg.2016, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova planeta nalik Zemlji

Astrofizičari Evropske južne opservatorije (ESO) trebalo bi da krajem avgusta saopšte da je otkrivena nova egzoplaneta nalik Zemlji u orbiti oko Proksime Kentauri, zvezde u sazvežđu Kentaura, piše Špigel.

Nova planeta koja nema ime, trebalo bi da je u nastanjivoj zoni zvezde oko koje orbitira zbog čega postoji mogućnost da na njoj ima vode u tečnom stanju, osnovnog uslova za život.

Do sada astronomi nisi našli planetu-sestru koja je toliko blizu Zemlje, na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << samo 4,24 svetlosnih godina, navodi nemački list.

Portparol ESO Ričard Huk nije želeo, ni da potvrdi ni demantuje ovu vest.

Neimenovani astrofizičar rekao je za Špigl da je "otkriće ovog nebeskog tela bilo jako težak posao" i da je bilo "na ivici merljivog".

Američka svemirska agencija NASA je prošle godine saopštila da je otkrila postojanje egzoplanete slične Zemlji, ali vrlo udaljene, oko 1.400 svetlosnih godina.

Ta egzoplaneta, nazvana Kepler 542b, verovatno je stenovita, sa gustom atmosferom i velikom količinom vode. Ona je u grupi 12 novih egzoplaneta otkrivenih uz pomoć teleskopa Kepler.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.