Otkrili ploču na mestu pogubljenja Musolinija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2012, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrili ploču na mestu pogubljenja Musolinija

RIM -

Članovi Udruženja italijanskih fašističkih veterana koji su se do kraja borili uz Benita Musolinija, otkrili su danas ploču ispred kuće u kojoj je italijanski diktator pogubljen 28. aprila 1945. godine.

Italijanski partizani su zarobili Musolinija i njegovu ljubavnicu Klaru Petači na obali jezera Komo, tokom njihovog pokušaja da pobegnu u Švajcarsku, a pogubljeni su u selu Đulino di Mezegra.

Njihova tela su zatim odnesena u Milano i obešena na trgu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podseća AFP.

Oko 200 neofašista prisustvovalo je ceremoniji otkrivanja ploče na kojoj su slike Musolinija i Petačijeve, a samu ploču je blagoslovio lokalni sveštenik.

Ceremoniji je prisustvovao i predsednik opštine, nakon što je opštinski savet glasao u prilog tome.

Udruženje partizana Anpi osudilo je ovaj događaj rečima: "Veoma je ozbiljno da uprkos činjenici što imamo anti-fašistički Ustav, neko još uvek pomaže fašistima u ovim demonstracijama".

Do sada je na kući u kojoj je pogubljen Musolini samo stajao crni krst.

Kako navodi AFP, Musolinijev grob u Predapiju svake godine poseti više hiljada ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.