Otkriće naglasilo opasnost od trgovine ljudima

Izvor: Southeast European Times, 31.Avg.2013, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriće naglasilo opasnost od trgovine ljudima

Policija i civilno društvo energično reaguju da bi smanjili trgovinu ljudima i pomogli žrtvama.

31/08/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 31.8.2013.

Nedavno pronalaženje 20 mladih žena sa Kosova, iz Albanije, Bugarske, Moldavije, Rumunije i Srbije koje su bile primorane na ilegalan rad u zapadnoj Makedoniji, ponovo dovodi u centar pažnje nastojanja za zaustavljanje trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi.

Pronađene >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << žene radile su noćnim klubovima, barovima i restoranima. Mnoge su radile u Velešti, selu u blizini Struge koje je nekada bilo regionalni centar za prostituciju.

„Činjenica je da veliki broj žena ne prijavljuje ovu vrstu kriminala. Slučajeve u kojima su žene dale izjave i potkrepile sumnje policije [o trgovini] odmah smo propratili krivičnim prijavama“, rekao je portparol makedonske policije Ivo Kotevski za SETimes.

Eksperti iz civilnog društva kažu da se mlade žene najčešće namame obećanjima o legitimnom zaposlenju, a onda ih primoraju na prostituciju i drže protiv njihove volje. Puno je projekata edukovanja stanovništva kako najbolje da se odbrani i kako da prijavi slučajeve trgovine ljudima, kaže Dragica Pavelska Popeska, predsednica navladine organizacije Ezerka iz Struge .

Popeska dodaje da najnoviji projekat „Otvorite oči. Ljudima se trguje. Informišite se“, obuhvata deljenje edukativnih materijala i brošura učenicima i njihovim roditeljima.

„Nastavićemo [sa zalaganjem] i u budućnosti. Naš granični region sa Albanijom nije pošteđen trgovine ženama, kao i muškarcima“, rekla je Popeska za SETimes.

Druge nevladine organizacije fokusirale su se na pružanje usluga žrtvama i sarađuju sa sestrinskim organizaicjama širom Balkana na koordinisanju aktivnosti koje olakšavaju proces povratka za žrtve.

Skopska nevladina organizacija Otvorena porta otvorila je prvi centar za žrtve trgovine ljudima 2005. godine u Makedoniji.

Centar je od tada pomogao 102 žrtve obezbedivši im smeštaj, hranu, odeću, pakete za ličnu higijenu, psihološko-socijalne i pravne savete, medicinske preglede i edukativne kurseve.

Velika većina devojaka u centru starosne je dobi između 15 i 17 godina, kaže Maja Varošlija, direktorka za podršku žrtvama u Otvorenoj porti.

„Žene dolaze u noćne klubove u zapadnoj Makedoniji preko lažnih oglasa za radno mesto konobarice ili plesačice. Kada dođu prvo rade ono oko čega su se dogovorile, ali kasnije ih vlasnici primoraju na seksualne činove sa klijentima“, kaže Varošlija za SETimes.

Predstavnici vlade i civilnog društva sve više sarađuju preko Nacionalne komisije za borbu protiv trgovine ljudima, čiji članovi uključuju međunarodne organizacije.

Komisija je napravila nacionalni plan i strategiju za obuku policajaca, socijalnih radnika i drugih koji se bave problemom trgovine ljudima.

Civilno društvo takođe podseća na SOS telefonsku liniju koja postoji u Makedoniji od 2002. godine i na raspolaganju je svim građanima da prijave trgovinu ljudima, a ne samo žrtvama. Preko 2.000 ljudi koristilo je ovu telefonsku liniju u protekloj deceniji.

Kako Makedonija može da pojača svoje napore u borbi protiv trgovine ljudima? Dodajte svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.