Izvor: RTS, 12.Jul.2020, 20:09

Otkočen dijalog Beograda i Prištine, dogovorene teme za četvrtak

Posle 20 meseci prekida, dijalog Beograda i Prištine otkočen je trilateralnim video-sastankom predstavnika Beograda, Prištine i Evropske unije. Dogovorene su teme o kojima će se razgovarati na sastanku u četvrtak u Briselu.
Predsednik Aleksandar Vučić je saopštio na Instagramu posle video-konferencije sa predstavnicima Prištine i EU da se dijalog pod pokroviteljstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU nastavlja posle 20 meseci.

U izjavi posle sastanka, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je danas obnovljen dijalog na najvišem političkom nivou.
"Rezultat sastanka je dogovor o glavnim elementima procesa. Dogovorili smo i teme fizičkog sastanka do kojeg će doći sledećeg četvrtka u Briselu", navodi Lajčak.
Učesnici, međutim, nisu precizirali koje teme su dogovorene za četvrtak. Delegacije Beograda i Prištine razgovarale su odvojeno sa zvaničnicima EU, a zatim i na zajedničkom trojnom sastanku.
Uoči razgovora, visoki predstavnik EU Žozep Borelj kaže da je postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma o svim otvorenim pitanjima ključno za bezbednost i budućnost regiona, ali i Evrope.
"Za razgovore će biti potrebna politička hrabrost obe strane, posvećenost i angažman u duhu kompromisa i pragmatizma. Nikad nije bilo lako pronaći rešenja za probleme koji traju tako dugo i koji su tako bolni, ali zato smo danas tu da pokušamo ponovo", poručio je Borelj.
Kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdio je dogovor o sastanku u četvrtak i da će, kako je rekao, insistirati "na normalizaciji odnosa nakon međusobnog priznavanja".
Hoti je naveo da će predvoditi prištinsku delegaciju i dodao da će među temam razgovora biti i pitanje nestalih osoba.
Poslednji sastanak dve strane u Briselu održan je još 9. novembra 2018. godine. Nakon taksi koje je uvela Priština, došlo je do pauze koja je potrajala više od godinu i po dana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

I Beograd i Priština imaju svojih problema pred nastavak dijaloga u Briselu

Izvor: VOA, 13.Jul.2020, 16:32

Nastavak dijaloga Srbije i Kosova u četvrtak u Briselu otvorilo je mnoga nova pitanja - od samih tema o kojima će se razgovarati, do sopstvenih problema sa kojima predstavnici Beograda i Prištine dolaze na dijalog. Posle dve prošlonedeljne video konferencije Beograda i Prištine uz učešće predstavnika...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.