Otkazana sednica o izboru viceguvernera

Izvor: Kurir, 04.Sep.2012, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazana sednica o izboru viceguvernera

Kandidati za viceguvernere, koje je predložila guverner NBS Jorgovanka Tabaković, jesu Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčić

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović otkazao je za sutra zakazano vanredno zasedanje Skupštine o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije (NBS).

Naime, 122 poslanika koji su zahtevali odrzavanje vanrednog zasedanja povukli su taj zahtev

Podsetimo, kandidati za viceguvernere, koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predložila guverner NBS Jorgovanka Tabaković, su Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčić.

Ana Gligorijević i Diana Dragutinović već obavljaju funkciju viceguvernera NBS, a Veselin Pješčić je zaposlen u NBS i bio je direktor sektora za monetarne operacije. Do sada je NBS imala četiri viceguvernera, a prema novom Zakonu o NBS, koji je Skupština usvojila 4. avgusta, centralna banka može da ima dva do četiri viceguvernera.

Viceguverner Bojan Marković je podneo stavku posle izbora Jorgovanke Tabaković za novog guvernera, a četvrti viceguverner bila je Mira Erić-Jović. Bivši guverner NBS Dejan Šoškić je 2. avgusta podneo ostavku i u obrazloženju je ukazao da predložene izmene Zakona o NBS narušavaju nezavisnost centralne banke i da mogu podstaći ekonomsku i finansijsku nestabilnost zemlje.

Izmene Zakona o NBS predložili su poslanici nove vladajuće koalicije. Skupština Srbije je 6. avgusta izabrala funkcionerku Srpske napredne stranke Jorgovanku Tabaković za novog guvernera NBS. Ostavke su posle njenog izbora dali i četiri od pet članova Saveta guvernera NBS. Novim Zakonom o NBS je predviđeno da se svi funkcioneri centralne banke ponovo biraju, kao i da se u okviru NBS formira Uprava za nadzor finansijskih institucija. Po novom zakonu kandidate za članove Saveta NBS i direktora Uprave za nadzor predlagaće Odbor Skupštine Srbije za finansije. Izmene Zakon o NBS biće jedna od tema u predstojećim razgovorima misije Međunarodnog monetarnog fonda i predstavnika Vlade Srbije i NBS, koji bi trebalo da počnu 10. septembra.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.