Otac na birou, alimentacija na papiru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac na birou, alimentacija na papiru

NOVI SAD -

Mladi se u Srbiji sve ređe odlučuju za brak, a mnogi mladi supružnici vrlo brzo stignu pred sud, kažu statistike. Svaki peti brak završi se razvodom, dok veliki broj roditelja izbegava da plaća alimentaciju. Od jula prošle godine u Novom Sadu donete su 23 osuđujuće presude kada je u pitanju nedavanje izdržavanja. Sva lica su uslovno osuđena.

Novosadskom udruženju "Roditelj" sve češće se javljaju roditelji koji ne mogu da naplate alimentaciju. U 99 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučajeva u pitanju su samohrane majke, ali bude tu i po neki otac.

Pravnog mehanizma nema, ukoliko je roditelj dužnik zvanično nezaposlen. Upravo se sa tim problemom suočava jedna samohrana majka sa kojom je razgovarao reporter RTV-a. Od plate koja iznosi 41.000 dinara plaća stan i izdržava dva adolescenta. Kako kaže, bivši suprug ne prima platu preko računa pa sud ne može da naplati alimentaciju iako je ona određena.

"Nema nikakvu pokretnu i nepokretnu imovinu jer je sve prepisao na roditelje, pa je i taj vid naplate nemoguć", ističe ona.

"Poverilac izdržavanja može da podnese krivičnu prijavu protiv dužnika i to je jedan od načina da se izvrši pritisak" kaže Gordana Vuković, sudija prvog osnovnog suda u Beogradu.

Rešenje za taj problem bio bi Alimentacioni fond o kom se već godinama priča.

Ukoliko se usvoji prednacrt građanskog zakonika, koji reguliše porodične odnose, država će formirati Alimentacioni fond koji će pokrivati sve zaostale uplate, a roditelj dužnik će morati novac da vrati Fondu i to sa kamatom.

U pokrajini Vojvodini takav fond je 2007. godine osnovalo udruženje samohranih roditelja koje se u međuvremenu ugasilo kaže Dragana Ćorić, predsednik novosadskog ogranka udruženja "Roditelj" i ističe da fond nije funkcionisao jer je izostala podrška nadležnih organa te je sumnja da će sada od toga biti nešto sasvim opravdana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.