Osvajanje slobode Slobodanki Turajlić

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Osvajanje slobode" Slobodanki Turajlić

Profesorka Elektrotehničkog fakulteta Srbijanka Turajlić dobitnica ovogodišnje nagrade "Osvajanje slobode". Nagrada se tradicionalno dodeljuje ženi koja je svojim radom doprinela razvoju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije.

Profesorki Elektrotehničkog fakulteta Srbijanki Turajlić u Skupštini grada u Beogradu uručena nagrada "Osvajanje slobode" koju tradicionalno dodeljuje Fond "Maja Maršićević Tasić".

Profesorki Turajlić je nagradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skulpturu vajara Mrđana Bajića i plaketu dodelila prošlogodišnji laureat glumica Mirjana Karanović koja je kao obrazloženje žirija navela da je Turajlićeva "uvek bila tamo gde je falilo slobode" i da nagrada odlazi onome "za koga se podrazumeva da bude hrabar i slobodan".

Turajlićeva se zahvalila žiriju koji čine prethodne dobitnice tog priznanja naglasivši da nikada nije imala utisak da se borila za slobodu "u zemlji u kojoj se donosi drakonski medijski zakon i u kojoj se manjinskim grupama ne dozvoljava da se okupe nigde drugde osim na livadi".

"Možda se jesmo borili da osvojimo slobodu, i mislim da je to bio fijasko, pa je vreme da ponovo zasučemo rukave", rekla je Srbijanka Turajlić koja je tokom profesorske karijere predavala na fakultetima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama, a autor je i učesnik mnogobrojnih naučnih radova i istraživačkih projekata.

Turajlićeva je bila i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete i sporta od 2001. do 2004. godine.

Uspomena na Maju Maršićević Tasić

Već devetu godinu za redom, 24. septembra na dan predsedničkih izbora 2000. u Ondašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji, nagrada "Osvajanje slobode" dodeljuje se ženi koja je svojim radom doprinela razvoju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u našem društvu.

Član Upravnog odbora Fonda "Maja Maršićević Tasić" Ivan Andrić podsetio je da je Fond osnovan 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na ženu koja se borila za slobodu iz dana u dan i umrla u 36. godini.

Andrić je podsetio da su ga osnovali prijatelji političarke i novinarke i Građanski savez Srbije, a osim što je ustanovljenja nagrada koja se dodeljuje svake godine, Fond se bavi prikupljanjem sredstava za Majinu ćerku Kristinu Tasić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.