Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičen za ratni zločin

Vukovar, Zagreb -- Osoba koju je hrvatska policija uhapsila u subotu, a koja je osumnjičena za ratni zločin 1991. u Vukovaru jeste Slobodan Rajić.

Rajića hrvatsko tužilaštvo zajedno sa još trojicom nepoznatih osoba sumnjiči da su 16. novembra 1991. godine kao pripadnici srpske teritorijalne odbrane zarobili ranjenog civila Slavka Batika u jednoj razrušenoj kući u središtu Vukovara. Od tog trenutka Batiku se gubi svaki trag i još uvek se vodi kao nestala osoba.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Vukovarsko-srijemska policija je tek juče izašla sa saopštenjem za javnost o ovom hapšenju, ne navodeći identitet uhapšenog Slobodana Rajića: "Prijavljeni je s još trojicom osoba, dana 16. novembra 1991. godine, kao pripadnik paravojnih srpskih postrojbi zarobio ranjenog civila, 1943. godište, iz Vukovara u jednoj od razrušenih kuća na području grada Vukovara, nakon čega su istog odveli u nepoznatom pravcu", kaže Miroslav Janjić, portparol vukovarsko-srijemske policije.

Slučaj odvođenja Slavka Batika iz razrušenod dela Vukovara Drvena pijaca 1991. godine ostao je zabeležen na fotografiji koja je načinjena nakon pada Vukovara. Na fotografiji se vidi stariji ranjeni civil Batik, dok su oko njega četvorica naoružanih pripadnika srpske teritorijalne odbrane i pripadnika paravojnih jedinica, među kojima i Slobodan Rajić. On je sinoć priveden istražnom sudiji zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Verovatno skidanje imuniteta Glavašu

Odbor za mandatno-imunitetska pitanja Hrvatskog sabora većinom glasova preporučio je ukidanje poslaničkog imuniteta poslaniku Branimiru Glavašu. Ukoliko se hrvatski parlament sutra složi sa preporukama Odbora, protiv Glavaša će početi krivični postupak zbog sumnje da je naredio ratne zločine protiv srpskih civila 1991. u Osijeku.

Sumnja se da je Glavaš počinio ratne zločine nad civilima u Osijeku početkom devedesetih godina. Glavaš je osnivač Hrvatske demokratske zajednice, koju je prošle godine napustio, a bio je ratni komandant Osijeka.

Inače, danas je u Osijeku Dragu Hedlu, novinaru koji godinama piše o Glavaševim akcijama u Osijeku, član podmladka Glavaševe stranke pretio da će ga ubiti. Policija je mladića privela, a Hedl je dobio policijsku zaštitu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.