Izvor: Politika, 05.Avg.2013, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni zbog pokušaja rušenja Erdogana

Sudski postupak mnogi vide kao ključni test u obračunu premijera sa sekularistima i neistomišljenicima iz vojske

Istanbul Bivši načelnik Generalštaba turske vojske Ilker Basbug osuđen je na doživotni zatvor zbog pokušaja organizovanja državnog udara u Turskoj 2003, javile su agencije. Sud u Silivriju, nedaleko od Istanbula, na doživotni zatvor osudio i više zvaničnika vojske, među kojima je bivši komandant Prve armije Hursit Tolon, „zbog pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da silom sruše ustavni poredak”.

Sud je juče prethodno oslobodio 21 optuženika, a neke od optuženih osudio je na 20 godina zatvora.

Među optuženima su i drugi oficiri i advokati, akademici i novinari, a taj sudski postupak mnogi vide kao ključni test u obračunu premijera Redžepa Tajipa Erdogana sa sekularistima i neistomišljenicima iz vojske.

Optuženima se na teret stavlja pripadnost terorističkoj organizaciji, nezakonito posedovanje oružja i podsticanje na oružanu pobunu protiv Erdogana i njegove Partije pravde i razvoja, koja je na vlasti od 2002. godine, naveo je AFP.

Suđenje grupi od 254 pripadnika počelo je 2008, a turska sekularna opozicija osuđuje proces koji predugo traje nazivajući ga lovom na veštice koji se sprovodi radi ućutkivanja kritičara vlade.

Optužnica ima 2.455 strana i u njoj su pripadnici terorističke organizacije „Ergenekon” optuženi za izazivanje serije napada i političkog nasilja tokom nekoliko decenija.

U Silivriju su se juče sukobili policija i desetine hiljada demonstranata koji se se okupili da pruže podršku optuženima. Protivnici proislamske vlasti u Turskoj zalažu se za očuvanje sekularnog uređenja i smatraju da je cilj suđenja bio da se ućutkaju Erdoganovi protivnici.

objavljeno: 05.08.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.