Osuđen papin batler

Izvor: RTS, 06.Okt.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen papin batler

Bivši papin batler kriv zbog odavanja poverljivih papskih dokumenata, presudio vatikanski sud i kaznio ga godinu i po dana zatvora. Postoji mogućnost da papa pomiluje osuđenog batlera Paola Gabrijela.

Sud u Vatikanu proglasio je krivim bivšeg batlera pape Benedikta XVI Paola Gabrijela i osudio ga na osamnaest meseci zatvora zbog odavanja poverljivih papskih dokumenata.

Tižioci su zatražili kaznu od tri godine zatvora, ali je ona smanjena zbog "olakšavajućih okolnosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javlja britanski Bi-Bi-Si.

Gabrijel je pre presude rekao da je postupao "zbog ljubavi prema crkvi" i da sebe ne smatra "lopovom".

Bivši papin batler negirao je optužbe, ali je priznao fotokopiranje dokumenata i "izdaju poverenja Svetom Ocu".

Braniteljka Kristina Aru zatražila je da optužba bude smanjena, mada je presudu opisala kao "dobru" i "uravnoteženu" Aru je rekla da će sačekati pisanu presudu pre nego što odluči da li da se žali.

Gabrijela bi "vrlo verovatno" papa mogao da pomiluje, rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi, mada nije jasno kada bi to moglo da se dogodi, javio je britanski Javni servis.

Bivši batler pape Benedikta XVI je optužen za krađu i kopiranje papinih dokumenata i njihovo "curenja" do italijanskog novinara.

Bi-Bi-Si je javio da su zvanični mediji Vatikana su potpuno ignorisali suđenje Paola Gabrijela.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Papa će "najverovatnije" oprostiti bivšem batleru koji je osuđen na godinu i po dana zatvora (FOTO)

Izvor: S media, 06.Okt.2012

Sud u Vatikanu osudio je danas bivšeg batlera pape Benedikta XVI na godinu i po dana zatvora zbog odavanja poverljivih papskih dokumenata, čime je jedan od najosetljivijih sudskih procesa u novijoj istoriji Svete Stolice dobio epilog, ali možda batler neće morati da je izdržava...Prema rečima portparola...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.