Osuđen jedan od najčuvenijih trgovaca oružjem

Izvor: RTS, 25.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen jedan od najčuvenijih trgovaca oružjem

Jedan od najčuvenijih svetskih trgovaca oružjem, kontroverzni Monzer al Kasar osuđen na 30 godina zatvora. Nakon decenija isporučivanja oružja i vojne opreme ratobornim frakcijama širom sveta, Al Kasar osuđen u SAD zbog plana da naoruža kolumbijske pobunjenike.

Monzer al Kasar, jedan od najčuvenijih svetskih trgovaca oružjem, osuđen je na 30 godina zatvora zbog zavere usmerene ka snabdevanju kolumbijskih pobunjenika oružjem.

Njujorški federalni sud proglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Monzer al Kasara krivim za planiranje da se Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARK), koja se nalazi na američkoj listi terorističkih organizacija, pruži pomoć i naoružanje, koje bi kasnije bilo upotrebljeno u akcijama protiv američkih zvaničnika i kolumbijskih snaga bezbednosti.

Njegov saradnik, Čileanac Luis Felipe Godoj osuđen je na 25 godina zatvora.

Sudija Džed Rakof nazvao je Al-Kasara "sofisticiranom osobom, koja se isključivo rukovodila materijalnom korišću".

Prema njegovim rečima, Al Kasar i Godoj su sklopili dogovor da prodaju veliku količinu teškog naoružanja terorističkoj organizaciji, "koja bi to oružje iskoristila, između ostalog, da ubija Amerikance i prouzrokuje nesreću".

Iako se čuveni trgovac oružjem branio, tvrdeći da njegove aktivnosti nisu bile usmerene ni protiv jedne nacije ili države, sudija Rakof, nazivajući Al Kasara "čovekom sa mnogo lica", istakao je da je sramota da tako inteligentna osoba potroši veći deo života baveći poslom "koji svakako ne doprinosi napretku civilizacije".

Isporučivao oružje u Bosnu i Hrvatsku

U optužnici je navedeno da je Al Kasar "isporučivao oružje i vojnu opremu ratobornim frakcijama u Nikaragvi, Brazilu, Kipru, Bosni, Hrvatskoj, Somaliji, Iraku i Iranu".

"Neke od tih frakcija pripadale su poznatim terorističkim organizacijama, poput Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) sa ciljem da se napadnu američki interesi i američki državljani".

Hrvatska "operacija" sirijskog trgovca oružjem bila je i predmet ozbiljne istrage u Švajcarskoj, tokom koje je utvrđeno da su mu Snježana i Željko Mikulić 1991. godine platili oko 2,6 miliona dolara za nabavku pištolja "tokarev" poljskog porekla.

Njegova "bosanska avantura" bila je predmet istrage u Švajcarskoj 1995. godine, zbog navoda da je oružje, u vrenosti od oko šest miliona dolara prošvercovao u tu državu u vrećama šećera, uprkos embargu koji su uvele Ujedinjene nacije.

Uhapšen posle četvorogodišnje akcije

Sirijac Al Kasar, koji je prethodno optuživan za čitav niz aktivnosti povezivanih sa međunarodnim terorizmom, uključujući i optužbe da je isporučio automatske puške pripadnicima PLO koji su 1995. godine u čuvenoj akciji oteli italijanski brod "Akile Lauro", uhapšen je posle sveobuhvatne akcije koja je trajala bezmalo četiri godine.

Hapšenje na madridskom aerodromu je usledilo pošto su agenti DEA (američke agencije za borbu protiv narkotika) ubedili Al Kasara da nameravaju da kupe protiv-avionske rakete, ručne bacače, hiljade automatskih pušaka i tone municije za potrebe FARK-a, zbog čega je, kao kaparu, primio oko 400.000 dolara.

Al Kasarovi saradnici, Tarek Musa al Gazi i Luis Felipe Moreno Godoj uhapšeni su u Rumuniji.

Prema podacima američkih obaveštajnih službi, Al Kasar oružje nije prodavao vodeći se ideološkim već isključivo finansijskim motivima, prodavajući vojnu opremu i naoružanje svakom ko je bio spreman da plati odgovarajući cenu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.