Osuda umešanosti građana KiM u MKD

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda umešanosti građana KiM u MKD

Kosovska presednica Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa osudili su danas bilo kakvu umešanost stanovnika Kosova u incidente u Makedoniji.

Oni smatraju da je cilj ovih incidenata destabilizacija regiona, ugrožavanje mira i bezbednosti, kao i života i imovine građana.

Oni su, nakon satanka, izrazili zabrinutost zbog tih događaja i pozvali na transparentnu i kredibilnu istragu, izrazivši spremnost kosovskih institucija da pruže pomoć da bi razjasnila dešavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kumanovu.

"Kosovski mehanizmi pravosuđa i bezbednosti zatražili su od svojih makednosnkih kolega detalje u vezi sa incidentima i čekaju zvaničan odgovor", kaže se u zajedničkoj izjavi Jahjage i Mustafe.

U saopštenju se ističe da Kosovo ostaje privrženo multietničkoj Makedoniji, stabilnoj i anagažovanoj na obezbeđenju jednakih prava za sve zajednice, kao i sprovođenju Ohridskog sporazuma, snažno orijetnisane na evropskom i evroatlanstkom putu.

"Presedica Jahjaga je u kontinuitetu održavala susrete sa premijerom Mustafom i čelnicima bezbednosnih menahizama da bi diskutovala o ovim dešavanjima i koordinisala institucionalna delovanja unutar Kosova, uključujući preduzimanje mera bezbednosti", piše u saopštenju.

Jahjaga i Mustafa su takođe podsetili da su kosovske institucije izrazile saučešće porodicama nastradalih i ranjenih i pozvale na uvažavanje zakona i uzdržavanje od nasilja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.