Osuda najave HDZ da bi ukinuo zvezdu petokraku

Izvor: Blic, 20.Mar.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda najave HDZ da bi ukinuo zvezdu petokraku

Najava predsednika opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka da će, kada ta stranka dođe na vlast, ukinuti zvezdu petokraku kao simbol pod kojim su činjeni zločini, izazvala je komentare neodobravanja u hrvatskom Saboru.

Poslanica vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Ingrid Antičević kaže da, istorijski gledano, nema tog simbola pod kojim nisu činjeni zločini, a za Karamarkovu najavu kaže da je reč o staroj inicijativi pokrenutuj 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Mađarskoj.

"Tada je jedan mađarski aktivista, pripadnik Radničke stranke, osuđen po mađarskom zakon, koji je već tada proglasio zvezdu petokraku, srp, čekić i svastiku zločinačkim simbolima" kaže Antičević, napominjući da se aktivista žalio Evropskom sudu za ljudska prava.

Sud je, kako je navela, već 2008. godine presudio njemu u korist, navodeći da je zvezda petokraka simbol slobode, iako se dalje u obrazloženju napominje da su i pod tim simbolom počinjeni zločini.

Poslanica Hrvatskog gradjanskog saveza Nevenka Bečić komentariše da zvezda petokraka simbolizuje deo hrvatske istorije u kojem je bilo i pozitivnih i negativnih stvari.

"Treba priznavati i ono pozitivno, a ne samo ono negativno", kazala je ona, a prenela agencija Hina.

Igor Kolman iz Hrvatske narodne stranke primećuje da bi i "jedna marka piva, koja kao svoj simbol koristi zvezdu petokraku, morala da bude sklonjena s tržišta", dok laburista Branko Vukšić kaže da o izjednačavanju petokrake i kukastog krsta "trabunjaju" oni koji ne poznaju istoriju.

"Recite mi kakve su zvezde u evropskom krugu, šestokrake, sedmokrake", pita Vukšić i ocenjuje da je Karamarkova ideja "vraćanje u pećinu".

"Kod kuće na zidu imam Če Gevaru koji slučajno ima zvezdu petokraku. Ja sam istinski levičar, meni zvezda petokraka znači nešto drugo. Osudjujem zločine koje su učinili oni sa zvezdom petokrakom, ali ideja zvezde petokrake je drugo. Ideja kukastog krsta je zločin, a ideja zvezde petokrake nije bila zločin. To su dva različita sistema o kojima gospodin Karamarko nema pojma", zaključio je Vukšić, a prenosi portal 24sata.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.