Osuda SAD izjave Erdogana o Izraelu

Izvor: B92, 21.Avg.2013, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda SAD izjave Erdogana o Izraelu

Vašington -- SAD osudile izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je optužio Izrael da je imao udela u vojnom prevratu egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

"Snažno osuđujemo izjave koje je premijer Erdogan izneo danas. Sugerisanje da je Izrael na neki način odgovoran za nedavne događaje u Egiptu je uvredljivo, nepotkrepljivo i pogrešno", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest na konferenciji za novinare.

Turski premijer je ranije danas, obraćajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se lokalnim liderima svoje Partije pravde i razvoja (AKP), rekao da u Egiptu kažu da "demokratija nije glasačka kutija" i da iza toga stoji Izrael.

Erdogan je citirao izjavu izraelskog ministra pravde sa foruma održanog 2011. u Francuskoj, koji je navodno rekao da Morsijeva Muslimanska braća neće moći da ostanu na vlasti čak i da pobede na izborima, prenela je agencija AFP.

Morsi je u junu 2012. položio zakletvu kao prvi demokratski izabrani predsednik Egipta, ali je prošlog meseca svrgnut u vojnom udaru, koji su podržali i demonstranti na ulicama.

Erdoganova islamistički nastrojena stranka, koja je razvila prijateljske veze sa Morsijem i Muslimanskom braćom, okarakterisao je svrgavanje bivšeg egipatskog predsednika kao "vojni udar".

Stajalište Turske je naljutilo privremenu vladu Egipta, koja je prošlog meseca izrazila "snažnu ozlojeđenost" Erdoganovim komentarima u kojima je stao na stranu Morsija.

Nakon najnovijih sukoba u Egiptu između vojske i pristalica Morsija, u kojima je krajem prošle nedelje poginulo oko 900 ljudi, Turska je povukla svog ambasadora u Kairu, nakon čega je istom merom uzvratio i Egipat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.