Oštetili budžet Srbije za 70,7 miliona dinara

Izvor: Blic, 22.Mar.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštetili budžet Srbije za 70,7 miliona dinara

Poreska uprava je podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu krivičnu prijavu protiv vlasnika i direktora preduzeća "Promsek" iz Pančeva Z. R. i pomagača, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje.

U današnjem saopštenju Poreske uprave navedeno je da je ona, odnosno Sektor poreske policije, podnelo krivične prijave i protiv direktora preduzeća "Lanža plus" Leskovac, G. S, direktorke preduzeća "RTV radio mio" Leskovac, D. V, direktora preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Negera" iz Vučja P. J.

Krivične prijave podnete su i protiv direktora preduzeća "Čela comerc" Vlasotince, B. J, direktora preduzeća "Rodoljub i sin" Leskovac Z. T. i direktora preduzeća "Milvuk compani" Leskovac Z. P.

R.Z. je u nameri da izbegne plaćanje poreza u periodu od decembra 2007. do oktobra 2008. godine nepostojeći poslovni odnos sa pomagačima lažno prikazao kao postojeći, evidentirajući u poslovnim knjigama svog preduzeća fiktivne račune o navodnoj nabavci dobara u vrednosti od 273.245.576 dinara sa iskazanim PDV-om sa pravom na odbitak.

R. Z. je nezakonito izbegao obavezu plaćanja PDV-a u ukupnom iznosu od 41.681.376 dinara, a u istoj nameri je sa tekućeg računa svog preduzeća bezgotovinski uplatio na tekuće račune preduzeća pomagača ukupno 273.245.576 dinara, radi navodne nabavke sekundarnih sirovina.

Pomagači su podigli gotovinski taj novac i vratili mu, a R.Z. je na taj način izbegao plaćanje poreza na dohodak građana na ostale prihode u iznosu od 29.017.118,12 dinara. Pomenutim radnjama prijavljeni su oštetili budžet Srbije za iznos od 70.698.494,12 dinara, navedeno je u saopštenju Odeljenja za komunikaciju Poreske uprave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.