Ostanite ujedinjeni po pitanju sankcija Rusiji

Izvor: B92, 07.Jun.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ostanite ujedinjeni po pitanju sankcija Rusiji"

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je na lidere G7 da budu ujedinjeni u pogledu održavanja sankcija koje su uvedene Rusiji zbog Ukrajine.

Tusk, bivši poljski premijer, rekao je da je jedino pitanje koje se može postaviti to da li sankcije treba da budu još oštrije.

On je na konferenciji za novinare kazao da "svako ko hoće da počne debatu o režimu sankcija, može samo da razgovara o njihovom pooštravanju", navodi AP.

SAD i EU su uvele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansijske restrikcije ruskim kompanijama i pojedincima zbog podrške koju Rusija pruža proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

One i NATO tvrde da se ruski vojnici i vojna oprema nalaze u istočnoj Ukrajini, što Rusija negira.

Tusk je rekao da bi samit u Bavarskoj mogao poslužiti za jačanje jedinstva G7 po pitanju politike sankcija.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas, na konferenciji za novinare pre početka samita G7 u Nemačkoj, da izlazak Grčke iz evrozone nije opcija, ali je upozorio da to ne znači da on može "izvući zeca iz šešira" da to spreči.

Junker je optužio Atinu da nije dostavila listu alternativnih reformi, nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras u petak u parlamentu rekao da su zahtevi kreditora "apsurdni".

"Aleksis Cipras, koji je moj prijatelj, obećao je da će do četvrtka uveče dostaviti drugi, alternativni predlog... Ja nikada nisam dobio taj alternativni predlog", dodao je Junker, preneo je AFP.

On je izrazio razočaranost Ciprasom i rekao da Ciprasa smatra prijateljem ali da "on mora poštovati minimum pravila da bi ostali prijatelji", preneo je Rojters.

Junker je kazao da očekuje pregovore sa Ciprasom i drugim liderima evrozone na marginama samita EU i Latinske Amerike koji u sredu počinje u Briselu.

Na pitanje kada ističe krajnji rok za postizanje sporazuma sa Grčkom, kojoj ubrzano ponestaje novca i možda neće moći da vrati dugove koji stižu na naplatu ovog mseca, Junker je odgovorio da će rok sigurno postojati, ali nije naveo datum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.