Osnovane Žene Ujedinjenih nacija

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovane "Žene Ujedinjenih nacija"

Formirana nova organizacija Ujedinjenih nacija koja će se baviti pitanjima unapređenja prava žena. Novo telo ubrzaće napredak ka ostvarivanju ravnopravnosti, emancipacije i jednakosti žena.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je odobrila formiranje jedinstvenog tela svetske organizacije koje će se baviti pitanjima unapređivanja ženskih prava i položaja žena u svetu.

Doneta posle četvorogodišnjih pregovora takva odluka smatra se istorijskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer će ubrzati napredak ka ostvarivanju ravnopravnosti, emancipacije i jednakosti žena.

Pod okriljem novoformiranog tela nazvanog ''Žene Ujedinjenih nacija'', delovaće četiri postojeće organizacije koje su se i do sada bavile pitanjima ravnopravnosti polova i ženskih prava.

Novo telo efikasno će podsticati napore na suzbijanju diskriminacije žena širom sveta, promovisanju rodne ravnopravnosti i ženama će pružiti veće šanse i više mogućnosti u životu.

"Nova organizacija će značajno pojačati nastojanja UN da unapredi rodnu ravnopravnost, poveća mogućnosti i da se uhvati u koštac sa diskriminacijom širom sveta", navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN Ban Kimuna.

Zamenica generalnog sekretara Aša-Rouz Migiro istakla je da će UN kroz novoformiranu organizaciju prvi put imati jedinstveno telo koje će usmeriti i ubrzati napredak ka postizanju jednakosti žena u svetu.

Dilomate UN su izjavile da su pregovori zapadnih zemalja i zemalja u razvoju bili naročito teški zbog razlika u shvatanjima prava žena i rodne ravnopravnosti.

U okviru svetske organizacije formiraće se nova funkcija generalnog podsekretara UN koji će predsedavati novim telom, a jedan od glavnih kandidata za ovaj položaj je, kako smatraju diplomate, bivša predsednica Čilea Mišel Bašelet.

"Žene UN" zvanično će početi sa radom 1. januara 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.