Osnivač Šarli ebdoa osudio urednika

Izvor: B92, 15.Jan.2015, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač Šarli ebdoa osudio urednika

Osnivač "Šarli ebdoa" osudio je ubijenog urednika Stefana Šarbonijera da je "povukao ceo tim u smrt" time što je "preterao" s provokativnim karikaturama.

Henri Rasel, star 80 godina, koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja "Šarli ebdoa" (tada se zvao "Harakiri ebdo"), obratio se Šarbonijeru posthumno rečima "Stvarno ti zameram", u kolumni levo orijentisanog magazina "Nuvel obs", objavila je Raša tudej.

Rasel, koji piše pod pseudonimom Delfel de Ton, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napisao je da je Šarbonijer bio "neverovatan mladić", ali istovremeno i "tvrdoglavi glupan".

"Zbog čega je imao potrebu da povuče ceo tim time što je preterao sa karikaturama?", upitao se on podsećajući na karikature Muhameda iz 2011.

Na Raselovu kolumnu u "Nuvel obsu" odgovorio je Rišar Malka, dugogodišnji advokat "Šarli ebdoa". Malka je pisao Mateju Pigasu, jednom od vlasnika "Nuvel obsa" i "Monda".

"Šarb još nije sahranjen, a 'Obs' nije našao ništa pametnije da radi nego da objavi polemički i otrovni članak o njemu", napisao je Malka.

"Pre neki dan urednik Nuvel obsa Matej Kruasando plakao je i govorio da će nastaviti da se bori. Nisam znao da će to uraditi na ovaj način. Odbijam da dozvolim da me savladaju loše misli, ali moje razočaranje je ogromno."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osnivač "Šarli ebdoa" ubijenom uredniku: Odvukao si ceo tim u smrt

Izvor: Blic, 15.Jan.2015

Osnivač "Šarli Ebdoa" uputio je danas kritike ubijenom uredniku satiričnog nedeljnika Stefanu Šarbonijeu da je "odvukao tim" crtača u smrt jer je preterao sa provokativnim karikaturama objavljenim u listu...Anri Rusel koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja "Šarli ebdoa" (koji se tada...

Nastavak na Blic...

"Šarli" u polemikama, osnivač "Ebdoa" osudio urednika

Izvor: Večernje novosti, 15.Jan.2015

PARIZOD STALNOG DOPISNIKAJAGMA za novim izdanjem satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" ne prestaje. Naprotiv, u četvrtak je potražnja, čini se, bila veća nego prvog dana. Ljudi su još po mrklom mraku, pre šest sati ujutro, strpljivo stajali u redu, nekada i više od dva sata, čekajući da se otvore...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.