Osmani: ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja

Izvor: B92, 07.Okt.2022, 19:35

Osmani: ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja

Zajednica srpskih opština ne može da ima izvršna ovlašćenja, izjavila je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Ona može da postoji samo kao nevladina organizacija dodala je Osmani.

Ona je za Radio Slobodnu Evropu dodala i da ako neko želi da ujedini opštine oko određenih pitanja i registruje se kao nevladina organizacija to nije zabranjeno.

Odgovarajući na pitanje da li će ispuniti zahtev međunarodnih partnera koji takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traže od Prištine da formira ZSO, Osmani je rekla da je njihov opšti princip da se sve potpisano u Briselu i sprovede, ali je dodala da je sporazum o ZSO poništio kosovski Ustavni sud pošto su 23 člana tog ustava prekršena onim što je dogovoreno u Briselu.

Ona je podsetila da Sud dozvoljava osnivanje udruženja koja nemaju izvršna ovlašćenja, već predstavljaju savez opština koje se okupljaju oko određenih pitanja i lobiraju za njih kod centralnih institucija.

Na pitanje zašto se onda ne formira ZSO, Osmani kaže da je to zato što same opštine ne pokreću takvu inicijativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.