Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođenje: Tajne iz Beograda

Sarajevo, Mostar -- Sarajevsko Oslobođenje objavilo, kako navodi, tajne transkripte dokumenata koji opisuju ulogu SRJ u ratovima u BiH i Hrvatskoj

U zapisniku sa 25. sednice Vrhovnog saveta odbrane, 30. avgusta 1994, navodi se da "najnovija ponuda međunarodne zajednice da se Republika Srpska konstituiše na polovini teritorije BiH i odmah stupi u konfederalni odnos s Jugoslavijom stvara pretpostavke da srpski narod praktično ostane da živi u jednoj državi i povećava šanse >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobrog rešenja u budućnosti Republike Srpske Krajine".

Toj sednici predsedavao je Zoran Lilić, a prisustvovali su i predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Crne Gore Momir Bulatović, predsednik Savezne vlade Radoje Kontić, savezni ministar za odbranu Pavle Bulatović, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, njegov zamenik Blagoje Kovačević i načelnik Vojnog kabineta predsednika SRJ Slavko Krivošija.

Na istoj sednici utvrđeno je da je "u ostvarivanju mira otklonjena opasnost uvlačenja Jugoslavije u ratni sukob, pružena maksimalna zaštita i pomoć srpskom narodu van Srbije, stvorene RS i RSK, uspostavljen njihov ravnopravan status u pregovaračkom procesu i izbegnuto novo zaoštravanje sankcija i postavljanje međunarodnih posmatrača na Drini".

List navodi da je umešanosti Srbije u ratove u Hrvatskoj i BiH više nego očigledna u zapisniku sa 7. sednice Vrhovnog saveta odbrane, na kojoj je razmatrana informacija o problemima finansiranja VJ i finansiranja pomoći RSK.

Na sednici je zaključeno da zbog složene međunarodne situacije i stalnih pretnji stranom vojnom intervencijom, "potreba za preduzimanje celovitih priprema za odbranu zemlje i transformaciju VJ, Savezna vlada treba da nađe realne izvore za redovno finansiranje potreba VJ u 1993. i pružanje materijalne pomoći RSK".

"U vezi s tim treba ispitati mogućnosti dobijanja strane vojne pomoći i naplate potraživanja od stranih partnera kroz isporuke određenih vojnih proizvoda", navodi se u transkriptu.

U radu te sednice, prema pisanju sarajevskog dnevnika, učestvovali su Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević, Života Panić, Momir Bulatović i Radoje Kontić.

List podseća da je nedavno tužilac Haškog tribunala Džefri Najs glavnu hašku tužiteljku Karlu del Ponte optužio za prikrivanje dela dokaza koji pokazuju umešanosti Srbije u ratove u Hrvatskoj i BiH.

Oslobođenje je najavilo da će naredna tri dana objavljivati tajne zapise o načinima finansiranja VJ, Vojske RS i RSK, ulozi Crne Gore u ratu u BiH i pripremama Jugoslavije za napade NATO-a.

Večernji list objavio stenogram

Zagrebački Večernji list danas je u izdanju za BiH objavio stenografske beleške sa 18. sednice VSO Jugoslavije, održane 7. februara 1994. u Beogradu, koje "dokazuju agresiju Jugoslavije na Hrvatsku i BiH".

List navodi da je uz pomoć kolega sa sarajevske televizije Hajat dobio taj dokument koji nosi oznaku "vojna tajna - strogo poverljivo", a koji je korišćen kao dokazni materijal na suđenju bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Večernji list piše da su upravo oznake tajnosti na tom dokumentu bile argument vlastima u Beogradu da od Karle del Ponte dobiju obećanje da će Međunarodnom sudu pravde, pred kojim je vođen proces BiH protiv SRJ po tužbi za genocid, biti omogućen uvid samo u cenzurisanu verziju dokumenta. "U toj verziji gotovo je potpuno zatamnjena rasprava o drugoj tački dnevnog reda sporne sednice, tekućim pitanjima", navodi list.

Večernji list konstatuje da se iza tako benignog naziva našla rasprava o mobilizaciji za potrebe srpskih snaga u Hrvatskoj i BiH, te "angažovanje Vojske Jugoslavije u BiH".

"Razmatrani su i načini upućivanja vojnih sredstava i opreme na okupirana područja Hrvatske i BiH, a vrlo polemična rasprava vođena je o angažmanu regularnih jedinica VJ u BiH. Najviše se razgovara o slanju padobranske brigade iz Beograda, pri čemu Momir Bulatović negira tvrdnju generala Momčila Perišića da su vojnici na ratišta upućivani dobrovoljno. Za sam kraj ostavljena je informacija o pripremama NATO udara na srpske snage u BiH", piše list.

"Osim što stenogram dokazuje direktno učešće Jugoslavije u agresiji na Hrvatsku i BiH, zapisnik pokazuje da je Perišić bio osoba od ogromnog poverenja Slobodana Miloševića i 'mozak' vojnog delovanja SRJ u napadnutim republikama", zaključuje list.

Karla del Ponte: Bez dogovora

Karla del Ponte je izjavila da su optužbe prema kojima je ona sklopila dogovor s Beogradom da ne objavljuje tajna dokumenta u procesu BiH protiv Srbije, neosnovane i da "potiču iz nedovoljnog razumevanja postupaka pred sudom.

"Ja ne pravim dogovore. Moj posao i posao moje kancelarije jeste da sakupljamo dokaze i dokažemo optužbe u sudnici. Tokom svih ovih godina ulagali smo ogromne napore kako bismo došli do dokaza o krivici onih koji su optuženi za neke od najgorih zločina tokom prošlog veka", izjavila je Karla del Ponte za Dnevni avaz.

Ona je istakla da je tužilaštvo u Hagu uspelo da dokaže da je počinjen genocid u Srebrenici, da je silovanje korišćeno kao sredstvo terora, da je i silovanje zločin protiv čovečnosti, ali i da su odgovorni za zločine tokom opsade Sarajeva zaslužili najveću kaznu.

Komentarišući pismo koje je njen kolega Džefri Najs uputio zagrebačkom Jutarnjem listu, u kom navodi da je Karla del Ponte pristala na nagodbu s Beogradom, tužiteljka je izrazila nadu da "oni koji poseduju tačne informacije o njenom radu nikada neće poverovati optužbama koje se ovih dana pojavljuju u medijima", izjavila je Karla del Ponte.

Ona je dodala da su Međunarodni sud pravde i Haški tribunal dve odvojene pravne institucije i da u presudi Međunarodnog suda pravde stoji da je ta institucija odlučila da ne traži zaštićena dokumenta iz Srbije i da samo Međunarodni sud pravde može da objasni razloge za svoju odluku.

Ona je, takođe, objasnila da tužilac nema ovlašćenja da odlučuje o zaštitnim merama za određene dokumente, već da je to posao sudija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.