Izvor: B92, 29.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodjen direktor toplane - od 1. decembra protesti u Nisu

Cisterne sa mazutom koje su pre 5 dana u okviru projekta "Energija za demokratiju" trebalo da stignu u Nis i Pirot, i dalje se nalaze na granicnom prelazu Presevo. U toku popodneva nakon saslusanja pred istraznim sudijom Opstinskog suda u Nisu, iz pritvora je pusten direktor gradske toplane Radislav Zlatanovic. U izjavi za nas program Zlatanovic je rekao da ga je sudija, u prisustvu javnog tuzioca, saslusao odlucivsi da nema osnova za produzavanje pritvora. Direktor toplane je posebno naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je tokom trodnevnog pritvora imao izvanredan tretman i od zaposlenih u SUP-u i u KP domu u Nisu:

"Bio sam pritvoren pod sumnjom da sam, iako ima dovoljno mazuta u toplani, promenio rezim rada i da nije pruzena odgovarajuca usluga gradjana. Medjutim ispostavilo se da to nije tacno, i dva dana posle toga grad je morao da donese odluku da predje na grejanje robnim rezervama goriva. Sto se mene tice, da moram ponovo da odlucujem, opet bih doneo istu odluku", rekao je Zlatanovic.

Predsednik Izvrsnog odbora Skupstine grada Nisa Branislav Jovanovic ocenio je da "rezim hapsenjem direktora Gradske toplane i opstrukcijom isporuke mazuta iz Evropske unije zeli da na mala vrata uvede prinudnu upravu u Nisu", javlja Beta. "Rezim zeli da nas iscrpi tako sto ce nam uskratiti mazut zbog cega cemo opteretiti elektroenergetski sistem sto, moze da dovede do humanitarne katastrofe u gradu i do njegove paralize", rekao je Jovanovic na konferenciji za novinare u Nisu. Predsednik gradske vlade, inace clan SPO-a, najavio je i da ce najverovatnije od srede, 1. decembra, poceti zajednicki protesti svih demokratskih snaga u Nisu. "Moramo da zastitimo grad, gradjane i ljudska prava i slobode. Svi smo ugrozeni od strane rezima i moramo da zbijemo redove i da se zastitimo", rekao je Jovanovic.

Predsednik Skupstine opstine Pirot Tomislav Panajotovic rekao je u izjavi za nas program rekao da je stanje sa grejanjem u tom gradu nepromenjeno, i da ce se Pirocanci za dan-dva suociti sa potpuno hladnim radijatorima, ukoliko uskoro ne stigne mazut Evropske Unije. Kako saznaje B2 92, u direkciji "Jugopetrola", Pirot duguje "Jugopetrolu" znatnu svotu novca za prethodno isporucen mazut za grejanje. "Celnici Pirota su verovatno racunali na pristiglu pomoc Evropske unije, pa nisu izmirili vec postojeci dug", tvrdi ovaj izvor, naglasavjuci da nalozi za isporuku grejnog goriva postoje u odredjenim sluzbama "Jugopetrola", ali da ne moze nista detaljnije o tome u ovom trenutku da kaze, jer je praznik i neradni dan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.